Ráno ozdobit stromeček, přes den nejíst nebo jen symbolicky, večer se slavnostně obléknout a zasednout ke štědrovečerní večeři. Tak nejčastěji vypadají české Vánoce. Pod talířem u poloviny lidí nesmí chybět šupina z kapra - aby v rodině příští rok zůstaly peníze. Podle průzkumu obchodního portálu Aukro.cz mezi více než tisícovkou respondentů je to nejčastější zvyk, který Češi stále dodržují.
Následuje rozkrojení jablka. Pokud je v něm hvězdička, může se dotyčný v následujícím roce radovat z dobrého zdraví.
Zajímavé je, že přes 40 procent lidí také dodržuje na Štědrý den půst ve víře, že se jim podaří zahlédnout zlaté prasátko. I proto možná Češi začínají večeřet čím dál dříve.
Postíte se na Štědrý den?
Lidé jedí už kolem páté hodiny. Často také proto, aby dětem zkrátili nekonečné čekání na Ježíška a všichni stihli večerní pohádku.
"Někteří tady zasedají ke stolu už kolem čtvrté hodiny," potvrzuje František Horvát z Rychvaldu, malého města u Ostravy. Rodina Novotných z Velkých Popovic si večeři naopak vychutnává, podávají několik chodů.
Kostel, nebo televize?
Respondenti průzkumu uváděli, že za vánoční tradici považují i sledování pohádky Tři oříšky pro Popelku. Mezi lidmi je ovšem velmi oblíbená také pohádka, kterou pravidelně na Štědrý večer uvádí Česká televize v premiéře. Loni sledovalo pohádku Dvanáct měsíčků 2,5 milionu lidí. Letos bude ČT vysílat příběh Duch nad zlato.
V Rychvaldu se zvyky jako pouštění svíček ve skořápkách od ořechů či lití olova dodržují. O pár stovek kilometrů dál v Popicích u Břeclavi ne. "Nevím o tom, že by to tu někdo dělal," říká Roman Sovka.
U nich na vesnici se zase na Štědrý den obědvá čočka, aby byly peníze. Ke stromečku se všichni slavnostně obléknou a po rozbalení dárků se chodí do kostela. Cukroví pečou rodiny společně s babičkou. Vytíženější lidé z větších měst pečení přenechávají odborníkům. Podle průzkumu si vánoční sladkosti kupuje 11 procent lidí. Přestože převážná většina dává stále přednost domácí výrobě, cukrárny mají objednávky na stovky kil cukroví.
O cukroví je zájem i přesto, že přes rok tržby klesají. "Máme hodně stálých zákazníků, někteří k nám pro něj chodí už třiadvacet let," uvádí Vlasta Ďuranová z pražské cukrárny U Elišky. Pečou až patnáct druhů, největší zájem je tradičně o vanilkové rohlíčky a linecké plněné cukroví.