Čekání na burčák je svátek, říká vinař

Nečekal na něj do půlnoci, ani neposlouchal skloněný s uchem na sudu, jak se mezi laickou veřejností traduje. Chvíli, kdy mu "došel" první letošní burčák, jak se mladému vína říká, přivítal vinař Jaroslav Vaďura z Polešovic na Uherskohradišťsku bez teatrálních gest. To ovšem neznamená, že by ji neprožíval.

"Je to svátek," přiznává Jaroslav Vaďura. "Každý vinař se při takové příležitosti rád napije. Ještě větší svátek než pro vinaře, kteří mají dost práce celý rok, představuje ale první burčák pro konzumenty. Je mezi nimi nesmírně populární," tvrdí Vaďura.

Sbírat hrozny začal před týdnem. Ještě je ani všechny neposbíral, a burčák už měl své odběratele. Prvních sto litrů si včera z Polešovic odvezli tenisté do Hranic na Moravě na tradiční burčákový turnaj. Další hektolitry vinař hravě rozprodá. Při otázce, kolik jich bude, se ale lehce ošívá. Podobné dotazy slyší vinaři neradi

"Bude to asi dvacetina mojí produkce, kapacitu nádob mám na pět set hektolitrů. Záleží na úrodě, jestli je naplním," rozpovídá se přece jen vinař.

Burčák u stánků nepatří k nejlepším- čtěte zde.

Burčákovým stadiem přitom projde každé víno. Zatímco to "normální" zůstává ležet v bečkách a pročistí se, burčák vinaři nenechají vykvasit. Víno "chytí" ještě před vrcholem kvašení, nebo přesně ve zlomovém momentu.

Kdo zaváhá, musí pít zalomeňáky. Tak domorodci v Polešovicích nazývají burčák, který vinař včas nezachytil. Leckdy možná úmyslně. "I takový burčák se totiž dobře pije, někdo ho má rád. Je hutnější, plný v chuti. Já si ho ale dávám až na konci vinařské sezony," říká Jaroslav Vaďura.

Letos si na něj ještě víc než měsíc počká. Zatímco loni se už v září chystal na vinobraní, tento rok bude možná ještě koncem října chodit po vinicích a sbírat burgundské a ryzlink. Burčák z pozdní sklizně je údajně nejkvalitnější.

Obecně ale podle vinaře Vaďury platí: dobrý burčák má žlutou, nikoliv okrovou až kalnou barvu, příjemnou chuť a aroma typické pro danou odrůdu. "A hlavně by neměl přejít," připomíná Jaroslav Vaďura.

Vinaři už sbírají první hrozny na jižní Moravě. (11.9.2001)

První metráky vinných hroznů už vinaři na jihu Moravy vylisovali. Po několika dnech se ze šťávy stává oblíbený burčák a na konci roku mladé víno. (11.9.2001)

První metráky vinných hroznů už vinaři na jihu Moravy vylisovali. Po několika dnech se ze šťávy stává oblíbený burčák a na konci roku mladé víno. (11.9.2001)

První metráky vinných hroznů už vinaři na jihu Moravy vylisovali. Po několika dnech se ze šťávy stává oblíbený burčák a na konci roku mladé víno. (11.9.2001)

První metráky vinných hroznů už vinaři na jihu Moravy vylisovali. Po několika dnech se ze šťávy stává oblíbený burčák a na konci roku mladé víno. (11.9.2001)

Polešovický vinař Jaroslav Vaďura se sice při čekání na ten "svůj" burčák obejde bez tradovaných gest, ale pár hodin, kdy jeho víno prochází stadiem burčáku, považuje za malý svátek.

Polešovický vinař Jaroslav Vaďura se sice při čekání na ten "svůj" burčák obejde bez tradovaných gest, ale pár hodin, kdy jeho víno prochází stadiem burčáku, považuje za malý svátek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video