Proto vznikaly koncentrované velkochovy skotu, ve kterých se snadno šíří nemoci. Proto kravám místo pastvy přijíždí na pásu granulované krmivo. Do něj se v Británii rozemílala kostní moučka, která se stala zdrojem epidemie BSE.
U nás je nyní podezřelý výrobce z toho, že do krmiva přidával masný odpad, který se také může stát zdrojem nákazy. Je vinen? Určitě, tedy pokud se tato zpráva prokáže. Pak by měl za to nést následky.
Svůj díl viny však nese i farma na Jihlavsku, která své krávy krmí náhražkami. Svůj díl viny nesou také zákazníci, kteří by považovali maso jedenkrát týdně (třeba k svátečnímu nedělnímu obědu) za symbol úpadku.
V Argentině, kde se krávy pasou na nekonečných pampách, nebo v chudých zemích, kde je hovězí steak nedosažitelným přepychem, lidé nečelí hrozbě, že právě snědli svou smrt.
Podezření na výskyt BSE je jen varováním: něco je špatně.
Je otázkou, zda stačí takové upozornění, nebo musí někdo onemocnět v každé rodině, aby se změna stala nutností stejně jako některé hygienické návyky. Nemoc šílených krav určitě není poslední.