"Několika studentům i zaměstnancům menzy bylo nevolno, což mohlo způsobit střevní nebo normální respirační onemocnění. Všichni navštívili své praktické lékaře," uvedl šéf protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice František Hamáček.
Definitivní verdikt o tom, co onemocnění strávníků a personálu menzy způsobilo, padne na základě výsledků vzorků odebraných k mikrobiologickým rozborům.
Zatím není znám ani přesný počet postižených. "Většímu rozšíření zabránily Vánoce, menza by stejně vařila jen do konce týdne. Přesný počet lidí s komplikacemi se třeba ani nedozvíme," míní Hamáček.
Domněnku, že lidé onemocněli po některém z jídel, vyvrací vedoucí menzy Marcela Balounová. "Z jednoho pokrmu to být nemohlo, protože lidé, kterým bylo špatně, jedli různá jídla."
Některým zaměstnancům bylo špatně už na začátku týdne, přiznává Balounová. "Byli jsme všichni na výtěrech, výsledky se dozvíme po neděli.
“Menza univerzity zabezpečuje především stravování pro studenty, zaměstnance, ale kvůli vylepšení finanční situace také pro cizí strávníky. Její kapacita je dva a půl tisíce jídel. Jídelna má k dispozici tři sta míst.
Menza nabízí čtyři druhy hlavních jídel a doplňkový prodej minutkových jídel, salátů a zeleninových talířů.