Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bohéma? Noblesa na povrchu, méně jí objevíte v jídle

  11:36aktualizováno  11:36
Na gastronomickou mapu Brna se po delší přestávce vrátila Bohéma. Svého času vyhledávaný divadelní restaurant nemusí být jen předoperní zastávkou na sklenku sektu. Dá se zde i jíst. Zážitky ze svatomartinského menu jsou ale všelijaké.

Restaurace Bohéma v Brně - Pečenou husu v Bohémě servírují na lůžku ze dvou zelí a tří příloh. | foto: Lubomír Mareček, MF DNES

Jak lépe začít recenzi restaurace, která je už od šedesátých let vnímána jako součást brněnské opery, než slovy divadelního klasika. Shakespeare ve svých Sonetech píše: Jablku Evy podobáš se trochu. Uvnitř nejsi tím, čím na povrchu.

Podnik je elegantní a vypadá solidně

recenze restaurací

Gourmet restaurant Bohéma Brno, Rooseveltova 7 www.bohemarestaurant.cz Paštika z husích jater se švestkami balená v uzeném špeku (75 Kč)

Silný vývar z husích krků s domácími vaječnými nudlemi a drůbky (45 Kč)
1/4 pečená svatomartinská husa servírovaná s 5 přílohami (298 Kč)
Restaurace Bohéma nabízí polední tříchodové menu za 119 korun. V centru města se ale najíte za méně peněz mnohem zajímavěji.

Hodnocení: 50 %

Největší divadelník všech dob jistě neměl na mysli jakost rajského ovoce, ale kvalitu nitra jisté osoby. Restaurace Bohéma prošla při zářijovém znovuotevření velkou a zajímavou obnovou. Omšelý interiér, který byl nakonec už spíše karikaturou někdejší slávy, zaplnil nyní vkusný bílý kožený nábytek.

Nevtíravé černobílé fotografie primabalerín po zdech naznačují, že restaurant vychází ze světa múzy Thálie a zároveň je decentním příslibem kvality, kterou ztělesňuje balet jako jedno z nejpracnějších umění.

A při vstupu do tichého, nezakouřeného, ale velkolepého přízemního prostoru, kde je k dispozici hned 132 míst uvnitř a šedesát židlí ještě vynesou v létě na nádhernou terasu, vás napadne jediné.

Vstoupili jste do světa, v němž si podávají ruce solidnost, kvalita a profesionalita. Ostatně prosté bílé talíře rozeseté po vzorně prostřených stolech vás jen starosvětsky ujistí, že tady je vše na svém místě.

Polévka byla výborná

Vsadili na koncept poctivé české kuchyně, takže kam jinam na svatomartinské menu. Husí hody tady rozestřeli do devíti dnů. Je škoda, že vám o nich číšník jakoby mimochodem řekne až poté, co si ne a ne vybrat ze zajímavě sestaveného jídelního lístku.

Restaurace Bohéma v Brně - Husí galantina plněná jemnou masovou fáší s kořenovou zeleninou. Restaurace Bohéma v Brně - polévka a výtečné nudle.

Husí galantina plněná jemnou masovou fáší s kořenovou zeleninou vás rozradostní očima. Jenže na talíři spočívá plátek chuťově poněkud mdlé paštiky, která neurazí ani nenadchne. Tři snítky povadlého tymiánu vedou strávníka k myšlence, že by si větší harmonii bylinek dokázal představit v mletém mase samotném.

Silný vývar z husích krků s domácími vaječnými nudlemi a drůbky ovšem dostojí svému názvu. Skoro vařící teplotu polévky udržuje až zbytečně mnoho tuku na hladině. Bujon ale není přesolený, nudle jsou opravdu lahodné. Nepatrně vařeného masa a jemně krájeného žaludku v hlubokém talíři ovšem dojem trochu kazí. Jinak je polévka na výbornou.

Husa byla jako ze školní jídelny

Problém nastává při hlavním chodu. Mistrně aranžovaná husa se ztrácí pod opraženou cibulkou a nápaditě trůní na směsi všemožných příloh. Když ovšem začnete tento klenot příborem rozebírat, vrší se zklamání. I přes inzerovanou čtvrtku opeřence k vám doputovalo vypitvané ptačí křídlo, k němuž byste si právem žádali také někde zatoulaná husí prsa. Trik školních kuchařek do restaurace podobných kategorií a cen nepatří.

Restaurace Bohéma v Brně - Pečenou husu v Bohémě servírují na lůžku ze dvou zelí a tří příloh.

Husa je navíc vyschlá. Uměřeně tady vzlíná odér kmínu a slaná chuť, což ale příznivý dojem z vysušené a chudobné pečínky nezachrání. Bramborová roláda a karlovarský knedlík pod někdejším opeřencem jsou v pořádku, tvrdý a zašedlý chlupatý knedlík byl málem na reklamaci.

Menu se dá najít levnější a chutnější

Nevzrušivou kapitolu tady tvoří polední menu. Nabízeli chuťově nevýraznou hrachovou polévku s restovanou cibulkou. Zadělávaná telecí plec s kořenovou zeleninou a karlovarskými knedlíky s petrželkou obstála, co se růžového masa týče.

Omáčka s konzistencí polévky a mdlou chutí však dojem taky táhne dolů. Sladkou tečku tvořil řez jablečného štrúdlu, který opravdu chutná jako domácí.

Restaurace Bohéma v Brně - mdlá hrachová polévka.Restaurace Bohéma v Brně - Zadělávaná telecí plec s kořenovou zeleninou.

K plusům lze také přičíst zdarma servírovanou karafu vody s citrusovými plody, kterou vám personál automaticky doplní.

A vody tady vypijete hodně. Důvodem není přesolená krmě, ale opravdu pomalá obsluha, která vám nakonec až arogantně vyčte, že si třeba žádáte účet pro každého stolovníka zvlášť.

Restaurace Bohéma v Brně - štrůdl.

"To se říká před placením," vrčí nesmlouvavý číšník, který předtím bez jakéhokoliv dotazu na způsob platby na stůl automaticky společným účtem praštil.

Čtěte v sobotní MF DNES: Aktuální díl seriálu Recenze restaurací čtěte v sobotních přílohách Brno a Jižní Morava.

.


Hlavní zprávy

Nejčtenější

Právníci přechytračili soud. Vyhýbali se mu až do promlčení činu

Obžalovaní Karel Hnilica a Lenka Hnilicová na snímku z prosince 2012

Manželský pár advokátů Hnilicových názorně demonstroval, jak je v Česku možné se vyhnout trestu od soudu. Byť jde o...

Ve věku 39 let zemřel veterán Mevald vyznamenaný za službu v Afghánistánu

Prezident Miloš Zeman a český voják Jaroslav Mevald při slavnostním udílení...

Ve věku 39 let zemřel v pátek náhle český veterán Jaroslav Mevald zraněný v roce 2014 v Afghánistánu. Za hrdinství,...



Babiš: Jsem zklamaný hlavně z Pirátů, předčasné volby jsou nesmysl

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš během rozhovoru pro MF DNES. (8. listopadu 2017)

Až sestavíme vládu, půjdeme jednat s každým a začneme u ODS, říká šéf ANO Andrej Babiš. Osloví všechny strany, přestože...

Dopravní podnik testuje gumové bodáky, mají zastavit přebíhače kolejí

Na tramvajové zastávce v Braníku dopravní podnik testuje zábrany v kolejišti...

Pražský dopravní podnik zkouší na jedné z tramvajových zastávek v Braníku gumové zábrany ve tvaru malých bodáků. Mají...

Tvůrce Kanceláře Blaník opouští Seznam. Důvodem jsou neshody s vedením firmy

Z natáčení filmu Prezident Blaník

Lobbista Tonda Blaník bouchl do stolu. Tvůrce, který oceňovaný seriál vytváří, opouští internetovou televizi Stream...

Další z rubriky

Běžte jinam, slyší často Romové ve školách. Segregace je stále problém

Konference Společně ve škole (další kroky ve vzdělávání Romů v České...

Vaše dítě tady nechceme, naznačují často ředitelé škol romským rodičům. Bojí se, že pokud jejich děti přijmou, ostatní...

Za neoznámení sexuálního násilí až tři roky vězení, navrhuje ministerstvo

Ilustrační snímek

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje rozšířit výčet činů, jejichž neoznámení či nepřekažení je trestné, o různé...

Armádní speciál s týmem lékařů zachránil tříměsíční dívenku ze Slovenska

Novorozeně cestuje letounem CASA ve speciálním inkubátoru do Prahy

Unikátní záchranný let má za sebou armádní letoun CASA. Se speciálním týmem lékařů a zdravotnickým vybavením na palubě...

S čím si hrají děti z královské rodiny?
S čím si hrají děti z královské rodiny?

Kate přesně ví, čemu se vyhnout.



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.