"K nám do restaurace chodí lidé z pražské nunciatury a nedávno mě požádali, abych spolupracoval na papežově návštěvě," popisuje Lucque, jak se dostal k zakázce pro Vatikán. Většina hlavních jídel čeká papeže právě na pražské nunciatuře ve Voršilské ulici.
Už teď tam Lucque má své číšníky, kteří prostírají sváteční tabuli.
Alkohol jen po obědě
Papež si přál lehké jídlo, takže Lucque připravuje například kuře s lanýžovou omáčkou, mořské ryby nebo třeba dýňové rizoto.
"Ale soustředíme se hlavně na dezerty. Ty má papež podle informací, které nám poslali z Vatikánu, nejradši," říká Lucque. Italský šéfkuchař si tak například bude muset dát záležet na tradiční středoevropské specialitě: jablečném štrúdlu, který papežovi původem z Německa chutná nejvíc. Ale připravuje také smetanový italský moučník panacotta.
S výběrem vína pro papeže si Lucque nemusí dělat starosti: papež ho nepije mnoho. Zato má rád hodně pomerančového džusu.
"Připravujeme skleničku čerstvě vymačkané šťávy ke každému chodu," říká Lucque. Alkohol pije papež jen po jídle: má rád sherry nebo portské.
Sám Lucque netuší, jakým způsobem Vatikán dbá na bezpečnost papežových pokrmů. On jídlo jen připraví a nechává na vatikánských zvyklostech, jestli ho bude někdo chtít ochutnat, než ho naservírují.
Kromě něj budou menu připravovat i lidé zvyklí na protokol. Třeba šéfkuchař, který před nástupem do Vatikánu pracoval pro pražský hotel Four Seasons. Tam teď bude mimochodem bydlet papežův doprovod.
Menu pro papežeHlavní jídlo Pití Moučníky Kdo mu bude vařit |