Podle deníku The Guardian se poptávka Britů po avokádu jen za poslední rok zvedla o 27 procent a tamní supermarkety prodávají tuny zeleného ovoce. Jeho téměř zázračné vlastnosti si oblíbili vyznavači zdravého životního stylu a nejen britští mileniálové si v bistrech dávají populární avokádový toast.
Na místech, kde se avokádo pěstuje, však panuje trochu jiná situace. V městečku Petorca v centrálním Chile je extrémní sucho a na vině není jen globální oteplování. Hned vedle vysychající řeky se totiž do dáli zelenají avokádové plantáže.
Místní tvrdí, že pěstitelé ovoce pro Brity plantáže nelegálně zavlažují z místních říček a na ostatní už kvůli tomu žádná voda nezbývá. Když před sedmi lety místní vodohospodářská společnost vyšetřovala nelegální odběr říční vody, objevila údajně pětašedesát podzemních kanálů vedoucích k soukromým plantážím.
Zatímco v 90. letech se podle serveru France24 avokádo v Petorce pěstovalo na dvou tisících hektarech, nyní „zelené zlato“ zabírá 16 tisíc hektarů. Z celého Chile se za loňský rok vyvezlo téměř 160 tisíc tun tohoto ovoce, což ze země činí jednoho z hlavních světových dodavatelů. První trojici doplňuje Mexiko a Peru.
V dovezené pitné vodě se našly fekální bakterie
Na kilogram avokád jsou podle organizace Water Footprint Network potřeba necelé dva tisíce litrů vody, což je pro srovnání desetkrát více než na kilo mrkve a jednou tolik než na kilogram broskví. Ve vyschlé Petorce je to pak ještě víc. Podle aktivisty Rodriga Mundacy z organizace Modatima na jeden hektar avokád padne sto tisíc litrů vody denně, tedy „totéž, co je potřeba pro tisíc lidí“.
„Zjišťujeme, že si musíme vybrat mezi vařením a mytím, místo záchodu používáme díry v zemi a sáčky, zatímco velké zemědělské podniky vydělávají víc a víc,“ říká aktivistka Veronica Vilchesová, která se v oblasti zajišťuje dodávky pitné vody v cisternách.
Každý má v Petorce nárok na padesát litrů denně a voda musí posloužit několikrát. „Často to nestačí na všechno, co potřebujeme. Kvalita vody je hrozná. Voda je buď žlutá, nebo v ní je bláto, jindy silně páchne po chloru. Prý je pitná, ale lidem z ní bývá špatně, takže ji musíme převařit nebo raději koupit balenou,“ dodává Mundaca.
Britové snědí víc avokád než pomerančů, jejich cena prudce roste |
Odkazuje se při tom na zprávu vodohospodářské společnosti z roku 2014, podle níž koliformní bakterie, které se nacházejí v trávicím traktu lidí i zvířat, v tamní vodě překročily povolenou míru. „Koliformy jsou průvodním znakem znečištěné vody. Takže abychom mohli Evropanům poslat dobrá avokáda, sami nakonec pijeme vodu, ve které jsou ho*na.“
Mundaca pak ještě dodává, že těm, kteří na praktiky farmářů upozorní, brzy začnou chodit výhrůžky smrtí. Ostatním obyvatelům zase podle něj zemědělské společnosti „zavírají ústa“ penězi, které investují do rozvoje města. Jedna z pěstitelských firem Cabilfrut označuje tvrzení aktivistů za „totálně falešná“.
Společnost The British Retail Consortium, které zastupuje britské supermarkety, si je však podle svého mluvčího vědoma nařčení aktivistů z Petorcy. „Uvědomili jsme také své členy. Obchodníci budou spolu se svými dodavateli pracovat na tom, aby se tato záležitost vyšetřila. Ochrana blaha obyvatel a komunit v dodavatelském řetězci je pro nás zcela zásadní,“ podotkl mluvčí. Podobně se vyjádřily i jednotlivé obchody.
22. května 2018 |