Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí pastrami na grilu je pro trpělivé. Nakládáte ho skoro týden

Hovězí hrudí naložte už v pondělí a v sobotu budete mít hotovo. Pastrami potřebuje trochu více času, aby bylo skutečně dobré. Jak si s tím poradil Zdeněk Pohlreich, jste mohli vidět v dalším dílu jeho kuchařské show Rozpal to, šéfe!

Hlavním boom pastrami přišel po uvedení filmu Když Harry potkal Sally, kde se pár touto pochoutkou krmí ve vyhlášeném bistru. Je však pravdou, že pastrami už staří kavkazští pastevci používali jako prostředek, jak uchovat maso uzením a dlouhým pomalým vařením.

Příprava pastrami krok za krokem

Když se díky přistěhovalcům na konci 19. století dostal do USA, ukázal, jak lze zpracovat i „méně hodnotné“ kousky hovězího masa do atraktivní podoby. U nás hrudí znají hospodyňky jako typické maso, které se připravovalo ke klasickým českým omáčkám, jako je koprovka nebo rajská.

Ostatně i u nás dodnes patří k levnějším partiím hovězího, v řeznictví ho koupíte pod 200 korun, výjimku tvoří dovážené zralé hovězí, kde může být cena dvojnásobná.

Pro přípravu pastrami si sežeňte kus hovězího hrudí bez kosti. Pohlreich začíná logicky lákem, ve kterém budete maso koupat aspoň pět dní. Proto začněte už v pondělí, abyste sobotní večerní grilovačku stihli tak akorát.

Do pánve či kotlíku na grilu nejprve dejte koriandrová a hořčičná semínka, aby se patřičně rozvoněla. Přidejte pořádnou dávku cukru a soli. Následně vše zalijte vodou, přidejte med, chilli papričku a namletý černý pepř.

„Nebojte se, že je marináda hodně výrazná. Kus masa je velký, takže to snese,“ doporučuje kuchař. Až je marináda provařená, nechejte ji zchladnout a maso do ní vložte. V lednici ho nechejte alespoň pět dní.

Rozpal to, šéfe!

Po šesti hodinách na grilu byste hrudí už nepoznali.

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

Zdeněk Pohlreich sice pro svůj gril používá slova udírna, ale podle konstrukce je jasné, že to není pravá udírna, ale gril, kde se do uhlí přidávají dřevěné štěpky, které do pokrmu přidávají další tóny pro chuť uzeného masa. 

Teplotu budete muset držet na uzdě, protože se předpokládá doba přípravy minimálně šest hodin. To znamená nepřímé grilování pod poklopem. Jinak by se na povrchu maso spálilo. Stačí kolem 110 °C.

To samé samozřejmě v daleko pohodlnější podobě můžete zkoušet i doma v troubě, cílem Pohlreichovy mise je však ukazovat, že podobného výsledku lze dosáhnout venku v přírodě i s dávkou dobrodružství a kouře z udicích štěpek, která přidají další chutě.

Co k tomu? Pastrami se ve street foodech podávají jako najemno nakrájené plátky masa se zeleninovou přílohou v bagetě. 

Vy asi přátele nepohostíte sendvičem, a tak Pohlreich udělal jednoduchý salát, v němž prim hraje červená řepa. Akorát si při tom povzdechl: „Vzpomeňte si, jak jsme si z ní dělali legraci, když se používala jako ozdoba na kraj talíře. A dneska je to hit.“

Následně vykouzlí lehký salát z řepy, mrkve a jablka. Dochutí solí, octem, cukrem a citronovou šťávou, aby to mělo větší říz, přistrouhá trošku křenu, přidá červenou cibuli a nakonec spojí zakysanou smetanou.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Udělejte na grilu pravá křidélka Buffalo. Kůrku jim dodá kypřicí prášek

Křídla Buffalo se sýrovou omáčkou

VIDEO Stejně jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana...

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...