Po pěti měsících se v pondělí otevřely zájemcům zahrádky restaurací. Pro hospodské jde o moment plný naděje a očekávání. „Museli jsme doplnit skladové zásoby, objednat větší závoz piva. Očekáváme, že lidi budou natěšení,“ popsala Veronika Bubeníková, provozní benešovského Švejk restaurantu U Zimů Rádiu Impuls.
Je optimistická: věří, že navzdory chladnějšímu počasí lidé přijdou. „Nebojíme se toho. Lidé se už chodili ptát, chodili i pro pivo do kelímku,“ dodala.
V neděli přibylo 257 nakažených, je to nejméně od konce srpna |
První zkušenosti napříč republikou její názor potvrzují. Třeba v Brně: ačkoliv celé dopoledne propršelo, tam, kde mají na zahrádce alespoň deštníky nebo přístřešky, se přišli lidé naobědvat.
Rozjezd bude ale obecně jen pozvolný. Například zmíněná benešovská restaurace se bojí toho, co přijde na podzim. Zatím tak nenabízí všechna jídla z menu. Během dlouhé uzávěry navíc omezila personál a nyní tak vše zvládají jen v rámci rodiny.
Plánujete ještě dnes vyrazit na restaurační zahrádku nebo do fitness centra?
„Nevíme, jak to bude, jak dlouho bude ještě zavřeno, nebo hlavně jak dlouho pak zůstane otevřeno. Takže jsme v takové nejistotě, že nevíme, jestli ty lidi nabírat a i oni sami se bojí přijít a dělat tuto práci, protože nejistota tam pořád bude,“ doplnila její provozní Bubeníková.
Cvičení v respirátoru
Podobně se naplno nerozjíždějí ani posilovny. Kvůli omezujícím opatřením proti šíření covidu-19 část neotevřela vůbec. Ta, která nabízí zákazníkům členství, pak většinou otevřela, pro tyto lidi ale nyní fungují zdarma, aby vykompenzovala měsíce uzávěry.
Havlíček šel otevírat zahrádky |
V posilovně může být na 15 metrů čtverečních jeden člověk, ve stejnou chvíli může cvičit deset lidí, všichni musí mít ochranu úst a nosu. Vstoupit mohou jen klienti s negativním testem, ukončeným očkováním či do 180 dnů od prodělání nákazy a bez možnosti využití sprch.
„Až na přesně definované výjimky bohužel zatím musí mít cvičící respirátor. Respirátor nemusí nosit trenér, který je v prostoru sportoviště za účelem výkonu svého povolání. Dále mají výjimku ti, kteří se připravují v rámci organizovaného sportu na nějakou soutěž. Ale všichni ostatní respirátor mít musí,“ popsala pravidla v rozhovoru pro iDNES.cz prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.
Doplnila, že komora žádá změnu. Respirátory by podle ní neměly být povinné při cvičení, ale pouze například při příchodu na recepci.
Otázky a odpovědi: jak si dát pivo na zahrádce a nedostat pokutu |
Největší problém ale podle ní je zmíněný strop v podobě deseti cvičících. „Finančně se to většině z nich absolutně nevyplatí. Pro malé provozy, kde budou mít teoreticky za celý den návštěvnost deset lidí po deseti hodinách, to smysl mít může. Ale všechny trochu větší provozy opravdu vážně zvažují, jestli mají otevřít,“ dodala Havrdová.
Lidé se naučili cvičit doma
I proto majitelé fitness center neví, jestli se jim vyplatí vůbec otevírat. „Nevím, jestli se to vyplatí. Uvidím, jak budou lidé postupně chodit, protože vždy má být deset lidí v danou hodinu,“ popsala Eva Skřenková, manažerka pražského Fitness centra R5.
Kromě toho se obává, že část lidí odradí nastavená opatření. Ti, co si chtějí jít zacvičit, než půjdou do práce, do posilovny pravděpodobně nezavítají. Nemohou se v ní osprchovat. Používání společných umýváren je totiž zakázáno.
PŘEHLEDNĚ: Na zahrádku i kulturní akci, od pondělí se rozvolňují opatření |
Do fitness center proto dorazili především nadšenci. Podle managera fitness centra Synergy Club na Andělu mnohé sportovce odrazuje absence sprch a šaten. „Další věcí jsou respirátory. Když někdo měl dlouhou pauzu a teď má cvičit v respirátoru? To je strašně namáhavé. Já si v tom cvičit zkusil a měl jsem dost,” říká Oldřich Rek.
Mnohá fitness centra v centru Prahy tak první den otevření zejí prázdnotou. „Čekali jsme tedy více lidí, snad odpoledne,” doufá Rek.
Kromě toho se provozovatelé bojí, že si lidé cvičit ve fitness centrech odvykli. „Co vůbec neumím odhadnout je, jestli se budou lidé bát cvičit. Před rokem se někteří vraceli strašně rádi, ale to už je strašně dlouhá doba. Lidé se naučili cvičit doma,“ upozornila Skřenková.
Alespoň tvrdé jádro nadšenců ale do posiloven zavítalo hned v ranních hodinách. „Nemohla jsem to doma už vydržet, chyběly mi hlavně posilovací stroje. Cílím na růst, fitko je pro mě alfa omega,“ popsala jedna z prvních návštěvnic Veronika Zemanová.
„Nemohl jsem se dočkat. Bylo to strašně dlouhé, doma jsem si musel udělat posilku. Stojí to nějaké peníze a stejně to nevynahradí posilovnu jako takovou,“ souhlasil další návštěvník Tomáš.
Zkušenosti s restauracemi: stály se fronty
Přeci jen vyšší zájem zaznamenaly restaurace. Situace se ale mírně liší napříč regiony i napříč jednotlivými zařízeními. Na brněnském náměstí Svobody lidé přes poledne stáli ve frontě, aby se na zahrádky některých restaurací vůbec dostali.
Stoly nachystané pro čtyři hosty totiž nezřídka obsazovali jednotlivci a číšníci nově příchozí k už usazeným hostům nepřiřazovali. „Na nás vyšel stůl, testování jsme speciálně kvůli obědu neřešili. Testovaný jsem ze zaměstnání, takže jsem si jen zpříjemnil pauzu a projednou taky jedl z porcelánu a ne z krabičky. Můj doprovod je už naočkovaný,“ popsal zákazník restaurace Štatl.
Nejmenší obsazenost je na zahrádkách, které fungují „na stojáka“. Například zahrádka Pivovarského domu Poupě, který poprvé otevřel teprve v pátek, vydává nápoje, především pivo, pouze do kelímku. „Lidé si k nám chodí pro jídlo v krabičkách. Několik hostů jsme obsloužili, dali si pivo, ale schovávají se v průchodu, kde neprší. Mnohem větší kapacitu máme uvnitř, ale ta zůstává nevyužitá. Plno bude, až bude pěkně,“ věří obsluha.
A třeba také v restauraci U Ervina v Hlubočkách u Olomouce, která vešla ve známost v lednu, kdy na protest proti vládním koronavirovým omezením otevřela, nedělal první den otevřených zahrádek velkou radost. Podle provozovatele Radovana Hořína je zatím návštěvnost minimální, neboť za pondělního chladného a deštivého počasí není pro lidi lákavé dát si oběd na zahrádce. Skalní štamgasté zase dorazí nejspíš až odpoledne po práci.
„Doteď jsme měli zastavenou kuchyni a prodej nápojů byl tak na šedesáti procentech. Přežili jsme, ale to nejhorší pořád nemáme za sebou. My jsme hlavně obědová hospoda, takže dokud se neotevře i interiér, tak hlavně za špatného počasí nám zahrádka moc nepomůže,“ shrnul.
Od 24. května budou kulturní akce pro tisíc lidi venku či pět stovek uvnitř |
Naopak v Českých Budějovicích si zájem chválí. „Chceme nabídnout hostům znovu to, co z okýnka nemůžeme - kulturu stolování a možnost si návštěvu opravdu užít,“ říká Jan Junek, majitel českobudějovické kavárny Café Datel. To, že lidem chyběla kultura stolování potvrdila i zdejší baristka Lucie. „Ano, přišlo víc lidí, než když bylo otevřené jen okénko,“ uvedla.
Lidé vyrazili na zahrádky i navzdory chladnějšímu počasí. Toho si všimli například v podniku Masné krámy. „Vzhledem k předpovědi jsme ani takový zájem nečekali, ale lidé sem chodí už od rána, všechny stolky jsou plné,“ poukazuje číšnice Nicole Adámková. Lidé tu spokojeně sedí u stolků před hospodou a vychutnávají si jídlo i pití. „Je opravdu znát, že jim to chybělo, většina tu stráví víc času, dají si k jídlu i pití. Radují se například z toho, že můžou pít ze skla,“ přibližuje Adámková.
A zatímco v centru Karlových Varů se v pondělí velice pomalu předzahrádky plnily, jen o pár set metrů dál, v lázeňské části města, byla situace o poznání horší. Některé restaurace se na hosty připravily, jiné ale neotevřely. Vzhledem k absolutnímu propadu návštěvnosti Karlových Varů však i otevřené předzahrádky, stejně jako ulice v této části města, zejí prakticky prázdnotou.
Také na zahrádkách před podniky na Velkém náměstí a pěší zóně v Hradci Králové posedávalo po jejich otevření jen pár lidí. Někde obsadili dva tři stoly, některé zahrádky však zůstaly i přes oběd prázdné.
Například v restauraci a kavárně Localis na Velkém náměstí si lidé zarezervovali předem obědy, ale pak si je přišli pouze vyzvednout v krabičkách. „Bude to chtít čas, aby si lidé zase zvykli. Očekáváme, že se to postupně zlepší,“ poznamenal jeden z číšníků Localis.
Kromě fitness center a zahrádek restaurací se v pondělí rozvolnila i další opatření. Nově je možné třeba pořádat kulturní akce venku až pro 700 lidí. I zde ale platí podmínka negativních testů nebo ukončeného očkování.