Koš dvaceti potravin, které jsou tradiční součástí sváteční tabule, kromě zmíněných potravin obsahuje kávu, šlehačku, pomeranče, becherovku, vermut (který cenou okolo dvou stovek odpovídá i lepšímu sektu) či pivo. Ceny majonézy Český statistický úřad nesleduje, nahradili jsme ji proto tatarskou omáčkou. V seznamu chybějí vína, u nichž je značný cenový rozptyl v závislosti na kvalitě.
Jak Češi nákup surovin k přípravě vánočního menu pocítí ve své peněžence? V porovnání s loňským rokem zaplatí o 122 korun víc, v porovnání s nákupem před pěti lety byl letos košík o 208 korun dražší.
Procentuálně nejvíce zdražila vejce (o 52 procent), reálně šlo o nárůst o deset korun. Jde-li o výši částky, nejvíce narostla u tříkilového kapra (o 26 korun) a u dvoukilové vepřové kýty na řízky (o 23 korun).
Největší zdražení za patnáct let
Meziroční nárůst položek na vánoční večeři o 122 korun je nejvyšší od roku 2002. Největší podíl na tom má rostoucí tuzemská ekonomika a s tím spojená inflace. Synonymem zmíněné inflace se ostatně staly právě potraviny – z největší části za ni totiž mohou.
Většině lidí nicméně vyšší útratu pohodlně kompenzuje nárůst mezd. Ta průměrná v Česku stoupla za poslední rok o 1 830 korun.
Naopak důchodce a další nízkopříjmové skupiny inflace netěší ani trochu. Při zvažované měsíční útratě pět tisíc korun za jídlo spolkne zhruba pětiprocentní nárůst cen potravin téměř veškerou valorizaci penzí. Ty se od ledna zvýšily o 308 korun.
„Potraviny musely začít zdražovat. V porovnání s Evropou jsou v Česku jedny z nejlevnějších. Důvodem je i velká konkurence obchodních řetězců,“ tvrdí zemědělský analytik Petr Havel. Na trendu nevidí kromě extrémního nárůstu cen některých potravin nic překvapivého.
Nálada v obchodech je však dobrá. Češi více utrácejí za prémiové potraviny, které nekončí jen na slavnostní hostině, ale i v dárkových balíčcích. Sahají po pravém šampaňském, třtinových rumech, delikátních sýrech i šunkách, které jindy nekupují.
Z piv je podle oslovených obchodníků nejčastější volbou ležák Pilsner Urquell, který je opakovaně předvánočním hitem slevových akcí. Cenu za půllitr plzně srazily řetězce až na patnáct korun. Zákazníci přicházejí na chuť i speciálním pivům.
„Je vidět, že se důvěra Čechů v pozitivní budoucnost prohlubuje. Zákazníci více investují nejen do kvalitních, prémiových potravin, ale uskutečňují i odkládané nákupy zbytného sortimentu,“ popsala mluvčí sítě hypermarketů Globus Pavla Hobíková.
Zatímco spotřební zboží nakupují lidé od začátku prosince, nákupy potravin nechávají až na poslední chvíli. Prodejci hlásí nárůst nákupů o desítky procent oproti běžným dnům. „Prodej salámů oproti minulému měsíci stoupl až trojnásobně. Podobně je na tom například majonéza a vlašský salát,“ uvedla mluvčí Lidlu Zuzana Holá. Prodej sektu v diskontu stoupá až desetkrát.
Část zákazníků se přesto snaží nákupnímu peklu na vlastní kůži vyhnout. Roste počet objednávek s rozvozem do domu. Jídlo včetně kapra je tak možné sehnat na Štědrý den i po poledni, kdy už musí mít obchody ze zákona zavřeno.
Obecně lze říct, že letošní sváteční večeře bude bohatá. Vyšší cenu potravin převážily rostoucí platy a zatím jsou dobré vyhlídky i pro příští rok. „Mzdy se zvýší ještě o kousek rychleji než letos,“ uvádí hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Přibývá však hlasů, které tvrdí, že tak vysoký růst platů je neudržitelný a může snížit konkurenceschopnost země.