Do konce roku mohou školní bufety doprodávat dříve nakoupené zboží. Nově pořizované produkty již musí vyhovovat přísným normám vyhlášky. Většina běžně prodávaných potravin však limity na obsah soli, cukru a tuku nesplňuje, a tak se sortiment bufetů tenčí.
Statistiky České školní inspekce ukázaly, že škol, kde by si děti koupily nezdravé potraviny, ubylo již v minulém školním roce, kdy se vyhláška připravovala. Řada škol totiž bufety raději zrušila.
Na to, že je nová vyhláška příliš přísná a že školním bufetům uškodí, upozorňovaly školské asociace dlouho. „Dobře zavedené školní bufety zavřeme a děti si budou kupovat chipsy a limonádu cestou do školy. Je to celé nesmysl,“ myslí si ředitelka Gymnázia Nad Štolou a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.
Nově nastavené limity nesplňuje ani program Mléko do škol, a tak mu byla udělena roční výjimka. „Prošel jsem několik typů sýrů, bohužel ani jeden z nich nevyhovuje. Pokud splňuje tuky, nesplní soli. Většina sýrů má obsah soli 1,7-1,8 gramu, limit je 1,5 gramu. Stejná situace je u šunky,“ stěžuje si provozovatel bufetu, který si nepřál být jmenován.
Provozovatelé bufetů zatím nevědí, čím nevhodné potraviny nahradit. Přejí si, aby jim poradilo ministerstvo školství, které vyhlášku prosadilo. Na jeho radu si ale ještě počkají. „Odborná část stanovující výživové limity a vhodné potraviny je v gesci ministerstva zdravotnictví, které v současnosti připravuje metodiku k uvedenému předpisu,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.
Problém by mohly vyřešit školní jídelny, které by funkci bufetů nahradily. Ty se totiž novou legislativou řídit nemusí.