Rozhodování, zda koupit, či nekoupit produkt ekologického hospodaření je již několik dní pro obyvatele indického státu Sikkim minulostí. „Sikkim již dokázal, jak žít v harmonii s přírodou a nyní je vzorem pro rozvoj, který ale zároveň chrání přírodu,“ uvedl podle serveru Huffington Post indický premiér Nárendra Módí.
Škodlivost pesticidůVliv pesticidů na přirozené fungování ekosystému a zdraví člověka je většinou nepříznivý, žádoucí je omezené užívání. Laboratorní studie naznačují, že mnoho pesticidů používaných v dnešní době v rámci EU mohou působit toxicky na vývoj nervové soustavy, přičemž poškození vývoje mozku může být vážně a nezvratné. Vystavení pesticidům může také zvyšovat riziko vzniku leukémie u dětí. Řada pesticidů má schopnost narušovat hormonální systém člověka i živočichů. Mezi nežádoucí důsledky nadměrného nebo nesprávného používání pesticidů patří hynutí včel, kontaminace povrchových vod, narušení ekosystému nebo jejich kumulace v živých systémech. Dnes se u pesticidů kromě jejich okamžitých účinků zkoumá i postup jejich degradace a přenosu v potravinovém řetězci. Zdroj: Wikipedia |
Farmáři a hospodáři státu Sikkim splňují přísné směrnice Národního programu pro organickou produkci, který uděluje akreditace pro organické farmaření po celé Indii. Součástí směrnic je mimo jiné kompletní vyřazení pesticidů, chemických hnojiv a GMO, tedy geneticky modifikovaných organismů (kompletní směrnice v angličtině najdete zde).
Pro udělení akreditace farmáři musí při hospodaření také dodržovat postupy vhodné pro lokální ekosystémy, zasazovat se o uchování biodiverzity a bojovat s erozí půdy. Akreditaci podle Press Trust of India obdrželi již všichni farmáři státu Sikkim
Organická mise
Využívání pesticidů je jedním z největších nešvarů indického zemědělství. Problémem je minimální regulace ze strany úřadů. Na tuto problematiku upozornil tragický případ z roku 2013, kdy ve státě Bihár zemřelo 23 dětí po tom, co se otrávily pesticidy v pokrmu ze školní jídelny, uvádí server CNN. Pesticidy se v posledních letech stále častěji v nadlimitním množství objevují také v potravinách směřujících do indických obchodů.
Úřady státu Sikkim se však před časem rozhodly jít opačným směrem. Premiér regionu Pawan Chamling před dvanácti lety prohlásil, že ze Sikkimu udělá první organický stát Indie.
Svůj úkol v rámci programu Sikkim Organic Mission dovedl do zdárného konce i kvůli tomu, že se těší velké oblibě občanů, kteří ho do úřadu zvolili pětkrát po sobě.
Skryté výhody organického zemědělství
Prvním krokem na cestě k organickému hospodaření byl zákaz prodeje pesticidů a syntetických hnojiv. Úřady farmářům vyšly vstříc také pořádáním celé řady seminářů, na které se do Sikkimu sjeli experti na organické farmaření z celé Indie. Příklon k organickému farmaření měl od počátku čistě ekonomické cíle a vydělají na něm také samotní farmáři. Při prodeji organických produktů totiž mají výrazně vyšší marže.
„Jsme malý stát, farmáři zde vlastní velmi málo půdy. Organické farmaření je pro nás ideální volbou, protože můžeme cílit nejen na trhy v Indii, ale také v zahraničí, takže se místním farmářům vrátí větší zisky,“ uvedl indický ministr životního prostředí Brijendra Swarúp pro server The Hindu.
Organické hospodaření regionu přinese také poněkud nečekaný benefit. Úřady totiž počítají s přílivem turistů, kteří se zajímají o produkci ekologicky vypěstovaný plodin. „Turistický sektor v Sikkimu rozhodně prosperuje i díky našim organickým iniciativám,“ tvrdí Suréš Láma, který provozuje lázně a turistický resort Eco-Paradise.
Podívejte se, jak vypadá organické hospodaření v Sikkimu: