Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šéfkuchař hodnotil jídlo ze stánků na festivalu. Vyhrály halušky

  8:38
Kdo si nekoupí ve stáncích u karlovarského hotelu Thermal halušky, sedlácké brambory, bagetu či klobásu, jako by ani nebyl na filmovém festivalu. Ten má vítěze a poražené i v kategorii rychlého občerstvení. Letošním propadákem jsou sedlácké brambory.
Zástupce šéfkuchaře hotelu Thermal Jan Schmiedhamer (vlevo) a šéfkuchař...

Zástupce šéfkuchaře hotelu Thermal Jan Schmiedhamer (vlevo) a šéfkuchař Jaroslav Janda při ochutnávce jídla z festivalových stánků. (8.7.2014) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Z hodnocení jídel, na které stojí lidé u festivalového paláce Thermal fronty, se stává tradice. Letos hodnotil šéfkuchař Thermalu pokrmy, které mu přinesl reportér karlovarské redakce MF DNES, už počtvrté. K ochutnání byly sedlácké brambory, párečky v bagetě, bruschetta se slaninou, halušky a klobása.

I přes některé výhrady zvítězily u šéfkuchaře Jaroslava Jandy i jeho zástupce Jana Schmiedhamera halušky. Ze sedláckých brambor oba cítili méně kvalitní olej, který se vsákl do suroviny.

"Do sedláckých brambor se mně moc nechce. Vypadají, jako by je někdo koupil už včera. Dal bych je v žebříčku až na poslední místo," řekl při hodnocení vzhledu šéfkuchař Jaroslav Janda.

Se svým zástupcem nezatratil halušky, protože nasytí. Jen se oběma kuchařům nezamlouvala cena. Třicet deka totiž přijde na 87 korun.

Vše je tučné, mastné a v horku nevhodné

Ještě o něco dráž, za baťovských 99 korun si mohou vyhladovělí návštěvníci kopit bruschettu s chilli a slaninou. A právě cenou toto jídlo, prodávané v největším stanu naproti Thermalu, "zaujalo" šéfkuchaře především.

"Náklady na tuto rádoby pizzu jsou nula nula nic. Jídlo je něco mezi pizzou a bruschettou. Místo pizzového těsta dostane zákazník jakousi giga veku. Finanční výtěžnost bruschetty je devadesát procent. Vizuálně jídlo nevypadá špatně, docela si s ním pohráli. Ale na tlusté vece to je trochu divné. Když je někdo ochotný zaplatit stovku, tak proč ne," uvedl zástupce šéfkuchaře Jan Hamerschmied.

Bruschettu dal na druhé místo. O příčku níže skončila klobása s chlebem, prodávaná u stánku vedle Thermalu za 70 korun. Šéfkuchař o klobáse prohlásil, že na ní nelze nic zkazit. To se při ochutnávce prokázalo. Navíc má rád klobásu vypečenější. Tentokrát tomu tak bylo: "Je to dobrý poměr cena - výkon."

Nezaujala bageta s grilovanými párečky za 39 korun. Skončila předposlední. Z hlediska správné výživy posuzovaná jídla propadla. „Vše je tučné, mastné a ke konzumaci v horku nevhodné,“ uvedla nutriční terapeutka Thermalu Jana Brandtlová. 

Oba mistři kuchaři byli smířlivější. Jídla, která ochutnali, totiž spolehlivě strávníky zasytí. Říkají, že halušky získaly v Karlových Varech tradici. Dají si je na stojáka lidé, kteří mají málo času. Doma se pak chlubí, že na filmovém festivalu viděli třeba Mela Gibsona a ještě si dopřáli halušky.

  • Nejčtenější

Vybral jsem si být chudý, ale šťastný, říká chovatel obrů s něžnou duší

1. května 2024  9:13

Když se mu narodil syn s postižením, hledal Bohumil Stránský cestu, jak pomoci. A do rodiny pořídil...

Svépomocí už 21 let opravuje historickou usedlost. Často stylem pokus omyl, říká

29. dubna 2024

Premium Při příjezdu do Valče na Karlovarsku si mohou turisté u silnice všimnout šipky, která láká k...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidiči opět projedou po mostech na Karlovarsku, ze kterých utekli stavbaři

25. dubna 2024  14:25

Téměř s rok a půl dlouhým zpožděním oproti původnímu plánu začaly motoristům sloužit dva mosty přes...

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

V Mariánských Lázních opět zpívá fontána, letos však jen do konce srpna

2. května 2024  12:03

Do nové sezony vkročila poslední dubnový večer Zpívající fontána v Mariánských Lázních. Letos bude...

ROP severozápad přinesl regionu miliardy korun a také spoustu problémů

2. května 2024

Evropské dotace v Karlovarském kraji zaplatily dálnici D6, obchvaty měst i vybavení nemocnic....

Vybral jsem si být chudý, ale šťastný, říká chovatel obrů s něžnou duší

1. května 2024  9:13

Když se mu narodil syn s postižením, hledal Bohumil Stránský cestu, jak pomoci. A do rodiny pořídil...

Křišťálový lístek pro každého pohřbeného. Strom vzpomínek bude prvním v Česku

30. dubna 2024  13:18

Moderní a neobvyklé pietní místo má vzniknout ještě letos na městském hřbitově v Mariánských...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...