Počet zhoubných onemocnění každoročně stoupá. Podle dostupných informací bylo v Česku v roce 2010 hlášeno téměř 83 tisíc případů a z nich více než polovina onemocnění připadla na muže. Pozitivním zjištěním je alespoň klesající trend úmrtnosti na nádorové choroby.
Lékaři mají k dispozici nové metody, jak rakovinu zavčasu odhalit, díky čemuž stoupá procento úspěšné léčby. Nemůžeme však spoléhat pouze na péči odborníků. „Jednou z podstatných příčin tohoto vývoje je stárnutí populace, kdy vyšší věk je závažný rizikový faktor pro vznik zhoubného onemocnění. Nepochybně má na tento stav vliv i znečištění životního prostředí, chronický a permanentní stres a nezdravý životní styl,“ popisuje hlavní příčiny ocemocnění lékařka Václava Bártů z plicního oddělení pražského Mediconu.
Rakovina anonymity zbavená
Mezi nejčastější zhoubná onemocnění u mužů patří nádory kůže. Nejrizikovějším faktorem je nadměrné slunění, nedostatečná ochrana kůže a světlý typ. Dalším, velmi často se vyskytujícím nádorem je rakovina plic a průdušek. I když byla prokázána přímá souvislost mezi kouřením a rakovinou plic, onemocnění se může vyskytnout i u nekuřáků. „U nich se jako možná příčina uvádí vliv škodlivého životního nebo pracovního prostředí. Nelze vyloučit ani dopad tzv. pasivního kouření, kdy je nekuřák dlouhodobě vystaven cigaretovému kouři obvykle v uzavřeném prostoru. Základní příznaky jsou kašel, zhoršení jeho intenzity, někdy doprovázený vykašláváním krve, chrapot, bolest na hrudi nebo dušnost,“ vypočítává nejčastější příznaky rakoviny plic MUDr. Václava Bártů.
Čeští muži drží světové prvenství v rakovině tlustého střeva a konečníku. U tohoto typu zhoubného onemocnění se příznaky spojené s bolestí břicha, hubnutím, zažívacími potížemi a poruchou vylučování objevují obvykle pozdě, kdy je nemoc již v pokročilém stadiu. Ideální tedy je nechat si pravidelně testovat stolici na přítomnost krve nebo provést kolonoskopii. Dbát by na to měli hlavně muži po padesátce. O rizikových faktorech pro vznik tohoto druhu rakoviny více gastroenterolog MUDr. Viktor Komárek z Clinicum a.s.: „Nejprokazatelnějším rizikovým faktorem je nadměrný energetický příjem – přejídání se. Jídelníček složený z čerstvých potravin, obsahující hojně vlákniny, ovoce a zeleniny, preferující vařenou úpravu pokrmů, je zásadním opatřením stejně jako dostatečná pohybová aktivita. Za rizikové se naopak považují uzené, grilované, smažené, energeticky bohaté potraviny. Často je na vině také nadměrná konzumace alkoholu, především piva.“
Dalším častým onemocněním u mužů je rakovina prostaty. Její výskyt stoupá s věkem a stejně jako v předchozím případě může být dlouho bez zjevných příznaků. Potíže spojené s poruchou nebo častým močením většina mužů svaluje na přibývající roky a klasické zvětšení prostaty. Mezi podceňovaná onemocnění u mužů patří také rakovina varlat. Velkou roli v tom určitě hraje fakt, že se často objevuje už u dvacetiletých mladíků, kteří si podobné problémy vůbec nepřipouštějí. Jedním z těch, kdo boří tabu tohoto tématu, je sportovec Petr Koukal, který prodělal rakovinu varlete před třemi lety. Zapojuje se do řady projektů, aby postupně bořil všechny mýty, jež s sebou rakovina varlat nese.