Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konečně rostou. Houbaři na Chebsku nosí z lesa plné košíky

  8:03
Vlhkost po vydatných deštích i zvyšující se noční teploty nahrávají v Karlovarském kraji houbařům. Začínají růst hříbky i křemenáče. Dobrou zprávou je, že vyloženě jedovaté houby se v současné době téměř nevyskytují.

Miroslav Hofrajtr z Chebu chodí na hřiby kováře k německým hranicím. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Plné košíky hub si užívají například ti, kteří razí do lesů na Chebsku. Hlavičky tam čím dál častěji vystrkují křemenáče nebo kozáci. "Na Dyleni kolegové už našli i pár hříbků, v zámeckém parku už posbírali houbaři hřiby kováře. Už jsou za námi penízovky sametonohé, smrže špičaté i jedovaté ucháče," podělil se o své zkušenosti mykolog Jan Šimice z Kynžvartu.

Vyhlášeného znalce hub vždy potěší, když se s ním někdo přijde poradit. "Nedávno mi houbař přinesl k identifikaci třepenitku svazčitou. Ta je ale mírně jedovatá," poznamenal mykolog.

A na které nejedlé nebo dokonce jedovaté houby by si lidé měli dát pozor?

"Teď momentálně vyloženě jedovaté houby nerostou. Houbaři mohou narazit maximálně na nechutné plodnice, jako je penízovka splývavá, které rostou v trsech a jsou podobné špičkám," vysvětlil mykolog.

S prázdnou z lesa nikdo neodejde, říká mykolog

Počasí podle něj houbám vyloženě přeje a je šance, že z lesa nikdo neodejde s prázdným košíkem. "Jakmile noční teploty stoupnou nad deset stupňů, dá se očekávat, že houby porostou, jak se říká, jako houby po dešti. Je to podobné, jako když se do těsta dají kvasnice," zažertoval.

Jan Šimice nejenže pro většinu houbařů neznámé plodnice dokonale zná a sbírá, ale dokáže o nich s velkým zaujetím vyprávět. A jak se k houbaření předseda kynžvartského mykologického kroužku dostal?

"To je genetika, máme to v rodu," usmívá se. "Na houby chodil už můj pradědeček i děda. Ten je sbíral až do devadesáti let. I můj otec chodil do lesa až do konce života," vzpomíná.

Léta chodil Šimice na houby, až v roce 1995 napsal nejznámějšímu českému mykologovi Smotlachovi, že by chtěl v Kynžvartu založit mykologickou společnost. Pak si léta dopisovali.

"V lesích jsem nacházel nové a nové druhy. Postupně jsem si nakoupil spoustu atlasů, snažil jsem se jít co nejvíce do hloubky. Zajímaly mě charakteristické vlastnosti hub, například jejich jedovatost. Asi před dvaceti lety jsem si poprvé troufl k mykologickým zkouškám," podotýká.

"Rodů hub je nepřeberné množství, někdy jsou názvy velmi podobné. Například penízovka sametová a sametonohá," zamýšlí se mykolog.

Na houby chodí Jan Šimice po celý rok, dokonce i v zimních měsících. "V nadmořské výšce mezi 500 a 700 metry houby rostou o něco později než v nížinách, nejlepší období je srpen a září. Záleží ale na tom, kolik napadne srážek."

Lidé by si podle něj měli dát pozor na malé houby, u nichž ještě nejsou vyvinuté charakteristické znaky.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....