Soutěž, jejíhož třetího ročníku se zúčastnilo rekordních 78 školních jídelen, pořádala Všeobecná zdravotní pojišťovna ve spolupráci se Společností pro výživu. Úkolem pro soutěžící týmy kuchařů a kuchařek bylo představit dětmi oblíbené a zároveň zdravé školní menu.
Letos bude soutěž pokračovat čtvrtým ročníkem, do kterého se ještě stále může přihlásit třeba i školní jídelna, kam chodí vaše dítě. Uzávěrka je až 30. dubna 2013. Podmínky a formulář najdete tady.
Chcete, aby dětem doma chutnalo jako ve školní jídelně? Ne, to není legrace. Zkuste jim připravit jídlo, jaké se vaří v těch nejlepších školních kuchyních v republice, a třeba si budou chtít i přidat.
1. místo Losos na restované zelenině s bramborovou kaší
Základní škola, náměstí Svornosti 7, Brno
Množství: pro 4 osoby
- 400 g lososa
- 80 g másla
- 400 g bretaňské zeleniny
- 80 ml zakysané smetany
- citron
- cukr
- 1000 g brambor
- 40 g másla
- 80 g másla
1. Lososa jemně okořeníme, osolíme a opečeme po obou stranách na pánvi na másle.
2. Zeleninu zlehka orestujeme a dochutíme citronem, trochou cukru a špetkou soli.
3. Brambory oloupeme, uvaříme a rozšleháme s mlékem a máslem.
2. místo Zdravý karbanátek s bramborovým salátem
Základní škola Mánesova, Otrokovice
Množství: pro 4 osoby
Na karbanátek:
- 120 g krůtího masa
- 80 g eidamu
- 120 pohankové lámanky
- 1/2 vejce
- 60 g strouhanky
- 30 ml mléka
- 25 g cibule
- 8 g česneku
- 80 ml oleje
- 40 g žemle
- 10 g hladké mouky
- sůl
Na salát:
- 600 g brambor
- 200 g francouzské zeleniny
- 12 g másla
- 16 g hořčice
- 120 g sterilovaných okurek
- 160 g bílého jogurtu
- zahradní bylinky
- sůl
1. Krůtí maso a pohankovou lámanku pomeleme společně s cibulí a žemlí namočenou v mléce. Přidáme nastrouhaný sýr, vejce, strouhanou housku a ochutíme solí a česnekem. Směs dobře promícháme a pomocí hladké mouky tvarujeme karbanátky stejné velikosti. Klademe je na plech vymazaný olejem a pečeme v troubě přibližně 30 minut při teplotě 140 °C.
2. Francouzskou zeleninu (mrkev, celer, petržel) orestujeme na másle, smícháme s uvařenými bramborami nakrájenými na kostičky. Přidáme nakrájené okurky, cibuli, hořčici a jogurt. Lehce, ale důkladně promícháme, dochutíme solí a bylinkami.
3. místo Pangasius ze Švédska
Základní škola, Nádvorní 1, Brno
Množství: pro 4 osoby
- 420 g pangasia
- 520 g brambor
- 120 g mrkve
- 120 g pórku
- 180 g eidamu
- 30 g másla
- 200 ml zakysané smetany
- mletý pepř
- koření na ryby
- drcený kmín
- kopr
- pažitka
- sůl
1. Plech vymažeme máslem, naskládáme do něj na kolečka nakrájené předvařené brambory, které osolíme a okmínujeme. Na pánvi na másle opražíme nastrouhanou mrkev s pórkem. Tuto směs poklademe na brambory.
2. Pangasia posypeme kořením na ryby, kmínem a položíme na směs mrkve s pórkem. Dáme zapéct na 200 °C.
3. Mezitím si připravíme omáčku ze zakysané smetany, kopru, pažitky, trochy soli a pepře.
4. Po 15 minutách pečení navršíme na rybu omáčku a zasypeme nastrouhaným sýrem. Dopékáme asi 40 minut.