"Z vyšetření vyplynulo, že jde o sůl, která splňuje požadavky na použití v potravinářské výrobě," uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.
Laboratorní rozbory se podle něj kromě smyslového posouzení a stanovení vlhkosti zaměřily také na obsah sodíku, NaCl v sušině, síranů, ferrokyanidu draselného a nerozpustných látek. Současně byl stanoven také obsah těžkých kovů.
Testovat se budou i mléčné výrobky a maso
Veterináři v Olomouci v současnosti zkoumají také vzorky polských masných výrobků a chystají se otestovat i mléčné výrobky.
"Vzhledem k velkému ředění soli ve výrobcích spíše neočekáváme, že by se prokázala zdravotní závadnost, nicméně činíme tak zejména pro uklidnění konzumentů," podotkl Duben. Výsledky dalších testů by měly být známy do pátku.
Firmy zapletené do takzvané solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám.
Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Vzorky potravin z Polska odebrala v souvislosti s aférou také česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Hygienici z Poznaně v úterý uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. České dozorové orgány chtějí přesto sůl otestovat samy (více čtěte zde).