Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jednou třeba budu prodávat i sarančata, říká vyhlášený pražský řezník

Nemají skoro žádnou reklamu, přesto k nim chodí davy. Ve frontě můžete čekat i hodinu a půl a potkat v ní můžete třeba Zdeňka Svěráka nebo Karla Schwarzenberga. "Šíří se to přes ústní doporučení," říká František Kšána mladší, který spolu se svým otcem provozuje vyhlášené pražské řeznictví.
V současnosti zakládá řeznický institut. "Budu tam učit jak studenty

V současnosti zakládá řeznický institut. "Budu tam učit jak studenty gastronomie, tak šéfkuchaře, kteří se v mase moc nevyznají, budou se tam v malém vyrábět produkty. Chci prostě dělat špičkovou řezničinu." Zatím maso dodává do špičkových pražských restaurací, například do Čestru. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Povězte mi, kdy jste jedl naposledy něco ze sóji?
To jste mě asi dostal… Možná to bylo hned po revoluci, uvařila mi to máma, ale špatně, nebylo to dobré. Popravdě, na sójovém mase nevidím nic zajímavého. Nevím, proč bych ho měl jíst. Do tradiční české kuchyně nepatří. Ale když někomu chutná, tak prosím. (smích) Já jsem ale řezník, mám rád maso.

Ještě jedna provokativní otázka. Co si myslíte o produktech light?
Podle mě je to hloupost. Když jste zdravý člověk, hýbete se a nepřejídáte se, nepotřebujete to. Ale ať si to lidi dají, když si myslí, že je to tak správné.

A co zelenina?
Tu mám rád. Mám moc rád kombinaci masa a zeleniny.

Co byste do pusy nikdy nevzal?
Psa. A možná ani nevylíhnuté kachničky. Ale ochutnal jsem moučný červy, sarančata. Nesmíte mít předsudky.

Můžeme tedy očekávat, že se jednou tyhle dobroty objeví i na pultech vašeho řeznictví?
Umím si to představit.

Pojďme raději k vašemu stávajícímu sortimentu. Jaké maso máte rád?
Úplně všechno. Když je člověk zdravý, tělo si vždycky řekne, co potřebuje. Jednou dostanete chuť na libové, jednou na sádlo. Doma mi visí ve špajzu slanina, v lednici mám výpečky, občas nějakou vakuovanou šunku.

Vaříte?
Když mám čas, tak jo. Většinou ale vařím sám sobě, třeba o půlnoci, když dostanu chuť. Tuhle jsem si dělal játra, jindy roštěnku.

Maso musí vonět. A vůni dělá tuk

Poraďte, jak poznám dobré maso?
Základem je vůně. Když přijdete do řeznictví, musí to tam krásně vonět. Maso může být přirozeně oschlé, dokonce zašedlé, v určitých fázích zrání maso takovou barvu má. Pokud jste ale v dobrém krámu, můžete svému řezníkovi důvěřovat, musí vám umět doporučit zboží. Je to jako v dobrých restauracích.
 
Když kupujete maso, přivoníte si k němu?
Mělo by to tak být, nesmíte se ho ale dotýkat.

Co vlastně dělá vůni masa?
Tuk. Ten dělá tu nádhernou chuť i vůni. V tuku se pozná kvalita masa, odrazí se v něm, jak zvíře jedlo, jak bylo chované, jak bylo zabité i jak maso bylo skladované.

Jaké maso z krávy a jaké z prasete je nejlepší?
Oháňka nebo kližka z hovězího. Z prasete asi bůček.

A na grilování?
Bůček. Musí být trochu prorostlý. Hodně podobná je i krkovička, i žebírka jsou dobrá.

Podívejte se do vyhlášeného řeznictví s Františkem Kšánou starším:

Jaké maso Češi kupují nejčastěji?
My jsme trochu atypické řeznictví, u nás kupují všechno, důvěřují nám. Nejvíc se ale asi prodává vepřové a kuřecí. Když však nabídnete dobré hovězí, kvalitně vyzrálé, koupí si ho. A když jim v sezoně nabídnete zvěřinu a oni zjistí, jak dobře může chutnat, kupují i zvěřinu ve velkém. Víte, vaše tělo je chytré a řekne si, co potřebuje a co mu chutná.

Co vlastně dělá cenu masa?
Je to jako s novinami. Jsou noviny laciné, jsou noviny drahé. Všechno se odvíjí od toho, jak jsou žádané. Tak to je i s masem. Když máte obrovský chov, obrovského producenta a obrovského odběratele, dokáže vám dát nízkou cenu. Když máte malý chov a malý odběr, máte vysokou cenu. Nízká cena určitě neznamená, že je maso špatné. Kvalitní věc se dá vyprodukovat i ve velkém.

Proč tedy vaše zboží nenajdeme v supermarketu?
Možná s takovou myšlenkou koketuju. Co se týče masa, líbí se mi, jak to dělá jeden velký supermarket, mají svoji výrobnu, svoje produkty. Jak říkám, jde to.

Svůj chov, svoje jatka, hospodu i řeznictví

Vaše řeznictví je vyhlášené. Proč? Řekněte mi, proč bych se měl vláčet přes celou Prahu až k vám?
Nikoho k nám nenutíme. Ale u nás vás čeká něco, co jinde ne.

A to?
Ochota. Řekneme vám něco o zpracování masa, naporcuju vám maso přímo před vámi, řeknu, co s ním dál dělat. Je to taková show.

Máte řeznictví jako rodinnou tradici?
Jsem řezník po tátovi, nijak dlouhá tradice to tedy není.

Řezníkem jste chtěl být odjakživa?
Ale kdepak, snil jsem o tom, že budu pilotem, po dědovi. A mám to v hlavě pořád.

Porážka

Je sice krámský řezník, který maso bourá, rozřeže a prodává, ale s prací jatečního řezníka se setkal. "Je pravda, že když to zvíře vidíte, máte v sobě určitý cit. Říkáte si, jestli je to tak správně. Je to ale příroda. Jestli chcete maso, musíte zabít. I ve velkém chovu se dá zabíjet tak, aby zvíře netrpělo. Dokonce by trpět nemělo, stresové maso je daleko méně kvalitní," říká.

Jako mužské vzory jste měl tedy otce a dědu. Kdo jiný vás v životě formoval?
Táta i děda pro mě opravdu moc znamenali a znamenají. Pak jsem potkal michelinského šéfkuchaře Andreu Accordiho. To bylo zlomové. Říkám mu šéf šéfů, protože to, co z něj vyzařuje, to je neuvěřitelné.

Berete svoji práci jako poselství?
Nevím. Možná ano, možná ne. Každopádně si myslím, že se dá jídlem ovlivnit strašně moc věcí. Mrzí mě, že řezničina postupně upadá, že to studuje málo dětí. Dnešní kuchaři už ani neumí rozlišit maso, poznají ho jen podle popisků. Směřuje to k velké globalizaci, velké nadnárodní firmy sem lifrují maso ze zahraničí. Není špatný, je kvalitní, proč ale nevyužívat české dodavatele? Z českého trhu se stal zahraniční, zahraniční firmy si s námi dělají, co chtějí.

Myslíte, že se můžeme dostat na lepší cestu?
Myslím, že ano, ale nějak se to moc nehýbe. Měli bychom se začít vracet ke kořenům. Měli bychom být víc hrdí na to, co dokázali předci. Tohle naprosto platí v Itálii, Francii, ve Španělsku… chovají se tam stará původní plemena, i když jsou tučná a nejsou až tak levná.

Proč to nefunguje u nás?
Největší problém vidím v lidech. Nemáme vzor, kterého bychom se drželi. Když vidíte, jak funguje naše politika, nemůžete chtít po lidech, aby se chovali správně. Každý se chce mít dobře, ale nic pro to neudělá, jen čeká, kdo mu něco dá zadarmo.

Jednu svou úvahu směrem do budoucna jste už prozradil. Máte i jiný řeznický sen?
Mít svůj chov, jak hovězího, tak, vepřového i jehňat. Taky svoje jatka, svoje řeznictví a svoji hospodu. To je ideální kombinace, máte naprostou kontrolu, máte tam lidi, které máte rád.

Děláte k tomu kroky?
Zatím o tom jen povídám. (smích). Ale věřím tomu. Já jsem optimista.

  • Nejčtenější

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

18. května 2024

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako...

Kult sexu a rozkoše. Emmanuelle měla svou předlohu, paní Marayat

16. května 2024

Její život je jako z erotického románu. Posedlost rozkoší, spiklenectví volného sexu, orgie spojené...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak dlouho spát, stát, hýbat se. Studie zkoumala optimální denní režim

17. května 2024

Hýbat se je zdravější než sedět, spánek se nemá podceňovat. Základní náhled máme všichni. Jenže jak...

Sadistická show týrala muže přes rok. Japonsko fascinovala, děsila i léčila

14. května 2024

Cyklus oněch reality show v roce 2003 vláda oficiálně postavila mimo zákon. Byly brutální,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Až k orgasmu. Lechtání je nedoceněným fenoménem, existují dva druhy

13. května 2024

Premium Sexuální libůstkou může být cokoli. Zatím jako poslední erotickou kratochvíli věda zkoumala...

OBRAZEM: Jsem to já. Před 75 vznikla slavná nahá fotka Marilyn Monroe

20. května 2024

Je to příběh o nouzi, hrdosti, uznání. Ono nahé focení před rudým sametem podstoupila v roce 1949...

Fascinace mimořádnou brutalitou. Mad Frank bral turisty na místa svých zločinů

19. května 2024

Premium Před deseti lety zemřel jeden z nejznámějších gangsterů Frankie Fraser. Člen nechvalně proslulého...

Starým lidem hrozil kletbami. Svého vraha paní proto kryla ze strachu

18. května 2024

Premium Poslední zářijové noci roku 1932 rozzářily noční tmu nad městečkem Rokytnice na Přerovsku plameny...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

18. května 2024

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...