O přenášení infekce prostřednictvím zeleniny hovoří i hlavní český hygienik Michal Vít: "Pole se hnojila močůvkou a nákaza se tak přenesla přes zeleninu."
Bakterie krvácivého průjmu EHEC hygienici jednoznačně zjistili u třech okurek ze Španělska a jedné neznámého původu, oznámila ministryně zdravotnictví spolkové země Hamburk Cornelia Prüferová-Storcksová. "Nelze vyloučit, že by zdrojem nákazy mohly být i další potraviny," řekla Prüferová-Storcksová.
Krvácivý průjem letos měli dva Češi, s německým nesouvisíRozhovor s hygienikem Michaelem Vítem |
První případy hlásí už i v Dánsku a podle Bruselu hrozí přenos nákazy do dalších zemí Evropské unie. V EU by proto mohl být brzy vyhlášen první stupeň pohotovosti, při němž členské státy zavedou opatření k ochraně obyvatel.
Nákaza EHEC vypukla v polovině května na severu země a brzy se rozšířila na celé území Německa. V současnosti její výskyt hlásí 15 ze 16 spolkových zemí, včetně Saska a Bavorska ležících při hranicích s Českem.
Celostátní pátrání po zdroji nákazy
V celé zemi bylo ve středu evidováno přes 600 potvrzených případů nákazy, 140 případů je velmi vážných. Bakterie vyvolává těžké a krvácivé průjmy a může způsobit selhání ledvin. Dvě ženy už prokazatelně zemřely, u dalších dvou je jejich smrt v souvislosti s nákazou prověřována.
Na stopu původce nákazy se jako první dostali experti z berlínského Institutu Roberta Kocha. Zjistili, že nemocní konzumovali ve zvýšené míře syrová rajčata, salátové okurky a listový salát. Úřad proto varoval, aby lidé tuto zeleninu -pocházející ze severu Německa - nejedli.
Zdravotníci už několik dní apelují na Němce, aby si pečlivě myli ruce a umývali potraviny před konzumací nebo přípravou.