Pšenice byla po rýži a kukuřici poslední ze základních obilovin, jejíž genetický kód ještě nebyl rozluštěn. Je totiž velice složitý - genom pšenice je pětkrát rozsáhlejší než lidský.
Vědcům z Liverpoolské univerzity se ho zatím podařilo rozluštit z 95 procent. Předmětem jejich výzkumu byla odrůda zvaná čínská jarní pšenice. "Informace, které jsme získali, budou neocenitelné při řešení problému celosvětového nedostatku potravin," řekl vedoucí týmu Neil Hall.
Další člen liverpoolského vědeckého týmu Anthony Hall citoval předpovědi některých expertů, že během 40 let bude zapotřebí zvýšit výrobu potravin o 50 procent, aby byla uspokojena poptávka.
Výrobu pšenice ve světě teď ohrožují podnební změny, přičemž potřeby se vzhledem k růstu počtu obyvatel zeměkoule zvyšují. Ceny pšenice na světových trzích dosáhly tento měsíc nejvyšších hodnot za poslední dva roky. Jednou z hlavních příčin je mimořádné sucho v Rusku (více čtěte zde).