Jaroslav Havlík z Katedry kvality a bezpečnosti potravin České zemědělské univerzity v Praze | foto: Michal Sváček, MAFRA

Chuť na sladké je hodně podmíněna geneticky, říká docent Havlík

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Každý touží být zdravý, krásný, hubený, a to pokud možno bez úporného cvičení. Prodej „zázračných“ diet či doplňků stravy je tak už po desítky let zlatý důl. Přitom věc je mnohem složitější. Roli hraje nejen příjem i výdej energie, tedy co a kolik toho jíme a jaký máme pohyb, ale také genetika.

Důležité je rovněž složení bakterií v našich střevech. Až v posledních letech věda zjišťuje, jak zásadní význam pro naše zdraví mají. „Jen v tlustém střevě máme asi půl kilogramu bakterií,“ zdůrazňuje docent Jaroslav Havlík z Katedry kvality a bezpečnosti potravin České zemědělské univerzity v Praze. „Je proto například vhodné omezit příjem masa, protože to je spojováno s produkcí prozánětlivých látek ve střevě.“

Pro zdravého člověka nemá bezlepková strava význam, naopak tito lidé obvykle přijímají méně vlákniny, než by bylo potřeba, chybí jim řada minerálů.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma