Rajčatová omáčka, slanina, bílé víno a sýr pecorino. To jsou základní ingredience slavné omáčky Amatriciana, která je doma právě v italském regionu Lazio, který zasáhlo ničivé zemětřesení. Omáčka nese jméno po městu Amatrice ležícím nedaleko epicentra středečního zemětřesení. Podle starosty Sergia Pirozziho postihla zkáza tři čtvrtiny města (více zde).
Otřesy v ItáliiZEMĚTŘESENÍ: Letecké záběry ukázaly zkázu SVĚDCI: Sekundy se zdály jako věčnost SEISMOLOG: Čekali jsme to, jen jsme nevěděli kdy ACCUMOLI: Nezůstal nám jediný obyvatelný dům KRAJ: “Pupek“ Itálie chrání svatí ITALKA: Sama přežila, ale přišla o dceru |
Food bloggera Paula Bella napadlo využít regionálního jídla k získání peněz na dobrou věc. Vyzval italské restaurace po celém světě, aby darovaly část zisku z každých prodaných těstovin all’amatriciana. „Napadlo mě to jednoduše proto, že jsem chtěl pomoct lidem ze zasažených oblastí,“ uvedl pro web CNN Bell.
K veřejné sbírce už se přihlásilo přes 600 restaurací po celém světě. Peníze mají posílat na Červený kříž.
Špagety all’amatriciana (po amatriciansku) se v Itálii vaří už od 18. století. První recept na ně je zapsaný v kuchařské knize z roku 1790. Na tradiční jídlo přijíždí do oblasti i turisté. Festival zvaný sagra, který omáčku oslavuje, byl naplánovaný právě na tento víkend. Letáky, které na festival lákaly, jsou nyní vidět na polorozbořených stěnách budov.
Do města však už v týdnu přijeli na událost návštěvníci. Pro italské úřady je tak těžké určit, kolik lidí v Amatrice přesně bylo, když zemětřesení v noci na středu udeřilo. Panují obavy například o osud asi 35 turistů, kteří byli ubytovaní v historickém hotelu Roma a pohřešují se. V troskách hotelu záchranáři prozatím našli sedm obětí.