Test:

Test pro páťáky: Znáš slavné osobnosti?

Každá správná odpověď je za 1 bod.

Ilustrační snímek
1.Přečti si pozorně zadání a vyber správnou odpověď:

Vyber slavnou českou sopranistku, jejíž podobu můžeme spatřit na jedné z českých bankovek. Vlastním jménem se jmenovala Emilie Kittlová (dosáhla světového úspěchu na scénách nejprestižnějších operních institucí, jako je Covent Gorden či Metropolitní opera):

2.Celý život se inspiroval zážitky z dětství a venkovského života v rodných Hrusicích nedaleko Prahy. Jistě si vzpomenete na jeho kocoura Mikeše.

3.Přečti si pozorně zadání a vyber správnou odpověď:

Známým se stal až po zdokonalení obloukové lampy a ocenění tohoto vynálezu na elektrotechnické výstavě v Paříži v r. 1881. Později vybudoval první pražskou elektrickou pouliční dráhu z Letné na výstaviště Jubilejní výstavy r. 1891, kde zajistil také osvětlení a pohádkovou světelnou fontánu.

4.Český lékař a psychiatr Jan Jánský zveřejnil v r. 1907:

5.Řadu historických románů z českého dávnověku, které byly většinou ilustrované J. Burianem, (Bronzový poklad, Hrdina Nik, Volání rodu, Osada havranů) napsal:

6.Který z atletů nepatří k českým desetibojařům:

7.Přečti si pozorně zadání a vyber správnou odpověď:

Jak se jmenoval jediný český šlechtic (nepatřil k žádnému panovnickému rodu), který se stal českým králem. Žil v 15. století, vládu převzal po Ladislavu Pohrobkovi a po něm nastoupili na trůn Jagellonci:

8.Přečti si pozorně zadání a vyber správnou odpověď:

Vyber filmového i divadelního režiséra, držitele Oscara za film Ostře sledované vlaky, další filmy: Postřižiny, Konec starých časů, Slavnosti sněženek, Obsluhoval jsem anglického krále:

9.Na práci nadace Paraple se podílí:

10.Vyber české nositele Nobelovy ceny:

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící