Test:

Test 1 - matematika pro základní školy - úroveň 1

Test vychází z početních příkladů pro žáky 5. až 7. tříd. Většina úloh se může počítat prostým úsudkem. Pro řešení není potřebná znalost žádných speciálních vzorců. Přesto vám některé úlohy mohou dát pořádně zabrat. Úlohy jsou formulované tak, aby odpovídaly světu dospělých, kteří budou asi hlavními řešiteli. Každá otázka je za 1 bod, celkový počet bodů je 20.

tabulka 01matematika, student, škola
1.Výsledek výpočtu 100 - 50 : [20 + 25 : (101 - 96)] je:

2.Při tanci Letkis tanečníci vytváří zástup, ve kterém se za sebou střídají muži a ženy. Na začátku i konci zástupu 61 tanečníků stojí muž. Kolik tancuje žen?

3.Přečtěte si pozorně zadání a odpovězte na otázku:

V kanceláři sedí vedle sebe 4 sekretářky. Urči na základě tří výroků, která sekretářka sedí nejvíc vlevo. - Nováková tvrdí: „Nesedím na kraji.“ - Potužníková upřesňuje: „Kloboučníkovou mám někde po levé ruce, Polákovou zas někde po pravé.“ - Nováková dodává: „Poláková vedle mne nesedí.“

4.Přečtěte si pozorně zadání a odpovězte na otázku:

Bohouš Kouba začne prvního ledna s pravidelným ranním cvičením. Hned jak vstane a umyje se, cvičí pravidelně kliky. Každý další den udělá dvakrát více kliků než den předchozí. Kolikátý den udělá šestnáctkrát více kliků než třetí den?

5.Truhlář Josef Hoblík má vyrobit dřevěná čísla od 1 do 25 na pokoje v penzionu. Kolik musí vyrobit číslic 2?

6.Obdélníkový pozemek dlouhý 45 metrů a široký 15 metrů rozdělíme na tři shodné čtvercové pozemky a oplotíme je. Na jeden metr plotu potřebujeme 9 dřevěných planěk. Kolik je zapotřebí planěk celkem?

7.V zahradní restauraci se za dva dny vypilo 2 000 piv. Kolik piv se vypilo první den, víme li, že druhý den se vypilo o 400 piv více než den první?

8.Na prádelní šňůře sedí 12 vlaštovek. Přilétne hejno dalších vlaštovek a mezi každé dvě již sedící vlaštovky si sednou tři nové vlaštovky. Kolik vlaštovek sedí na šňůře?

9.Přečtěte si pozorně zadání a odpovězte na otázku:

V řadě se za každým číslem objevuje písmeno: 1B, 2F, 3L, 4M, 5P, 6S, 7V, 8Z, 9B, 10F, 11L, 12M, 13P, 14S, 15V, 16Z, 17B, 18F, 19L, 20M, 21P, 22S, 23V, 24Z, 25B, 26F atd. Jaké písmeno se objeví za číslem 1 778?

10.Přečtěte si pozorně zadání a odpovězte na otázku:

Tři bohatýři získali plán, podle kterého znali přesnou polohu truhly s pokladem, ukryté v hlubokých lesích. Bohatýři se rozdělili a vydali se každý sám za pokladem s tím, že každý si vezme jednu třetinu pokladu. První bohatýr našel poklad a vzal si svou jednu třetinu. Druhý bohatýr nalezl truhlici s pokladem, a protože si myslel, že je první, vzal si z pokladu také jen jednu třetinu. I třetí bohatýr překonal všechna nebezpečí a dorazil až k truhle s pokladem. Našel stopy po předchozích bohatýrech, ale myslel si, že před ním našel poklad jen jeden z přátel a že v truhle chybí jen jedna třetina pokladu. Vzal si část, o které si myslel, že mu přísluší a nechal v truhle ještě část pokladu. Nakonec v truhle zbylo ještě 60 zlaťáků. Kolik zlaťáků tvořil celý poklad?

11.Přečtěte si pozorně zadání a odpovězte na otázku:

Časový rozdíl mezi New Yorkem a Londýnem je 6 hodin. Je li v Londýně půlnoc, v New Yorku je 18 hodin. V kolik hodin skončí v New Yorku dvouhodinový telefonický hovor dvou kamarádek, který zahájila kamarádka z Londýna v 11 hodin dopoledne?

12.Auto ujelo 350 km a spotřebovalo 28 litrů benzinu. Kolik kilometrů ujede toto auto při jízdě, při které spotřebuje 20 litrů benzinu?

13.Z rovnosti 100 - 20 x (40 - ?) = 0 je možno jednoznačně určit, že:

14.Za 2 zlaté lze směnou získat 7 tolarů. Za 9 stříbrných lze získat 21 tolarů. Kolik stříbrných dostaneme při směně za 8 zlatých?

15.Přečtěte si pozorně zadání a odpovězte na otázku:

Za velkou čokoládu zaplatíme o 8 Kč více než za středně velkou a za malou zaplatíme o 15 Kč méně než za velkou. Kolik zaplatíme za nákup tří velkých čokolád, dvou středně velkých a pěti malých čokolád, stojí li malá čokoláda 14 Kč?

16.Dva zloději vyloupili sejf v prodejně klenotů a uloupené peníze si rozdělili v poměru 4 : 5. Kolik bylo v sejfu celkem korun, byla-li menší z rozdělených částek 480 000 Kč?

17.Přečtěte si pozorně zadání a odpovězte na otázku:

Pejsek s kočičkou si uvařili dort a moc se jim tentokrát povedl. Přes noc ho nechali za oknem vychladit. Druhý den dopoledne snědli společně pět sedmin celého dortu a odpoledne snědli polovinu ze zbytku. Jaká část z původního dortu ještě zbývala?

18.Čtverec má obvod 12 cm. Jaký obvod má obdélník, který vznikne seřazením tří čtverců za sebou?

19.Cena zednické práce s 19% DPH je 2 380 Kč. Kolik je cena této práce bez DPH?

20.Cena časopisu byla zdražena o polovinu původní ceny a potom ještě jednou o polovinu nové ceny. Kolik stál časopis původně, je li jeho konečná cena 180 Kč?

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící