Malý průzkum MF DNES na Zlínsku prokázal, že ani dnes není situace tak nepříznivá, jak se někdy obecně konstatuje. Pokud jde o zmíněné dodržování zákazu kouření v době podávání obědů, ve větších městech většinou není problém najít kolem poledne hned několik restaurací, kde se v tu dobu v jídelně či restauraci buď vůbec nekouří nebo kde mají oddělenou místnost se zákazem kouření.
„V našem městě je přes stovku hospod a restaurací. V mnohých z nich na dodržování zákona dbají s velkou důsledností. Sám jsem viděl, jak obsluhující personál požádal hosta, aby si v době obědů nezapaloval,“ říká například starosta Vsetína Jiří Čunek. Je si vědom, že město má povinnost dodržování zákazu kouření v zařízeních veřejného stravování kontrolovat a případně i sankcionovat. Je to úkol pro městkou policii. Stížnosti tohoto typu se však podle něj v poslední době ve Vsetíně nevyskytovaly.
Přímo v plánu činnosti na první čtvrtletí tohoto roku má dohled nad dodržováním zákona o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi kontrolní oddělení Městského úřadu ve Valašském Meziříčí. „Podle poznatků městské policie je v restauracích, kde není samostatná nekuřácká jídelna, dodržován zákaz kouření po dobu podávání obědů. Máme však ve městě i několik restaurací, kde platí celodenní zákaz kouření,“ uvedl mluvčí městského úřadu Josef Beneš.
Co říká zákon |
Kouření v zařízeních veřejného stravování upravuje v Česku nepřetržitě už od července 1989 zákon 37/1989 Sb. o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Ten mimo jiné v § 4 odstavec 1 písmeno f) říká: Zakazuje se kouřit v prostorách zařízení společného stravování s výjimkou těch, které jsou vyhrazené pro kuřáky; tam, kde není stavebně oddělená jídelna pro kuřáky, zakazuje se kouřit v době určené pro podávání snídaní, obědů a večeří. Ještě jednoznačnější zákaz kouření v restauracích je obsažen v návrhu nového zákona o opatřeních směřujících k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami, který je k dispozici na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví: Zakazuje se kouřit v zařízeních veřejného stravování, pokud tato zařízení nemají prostory vyhrazené pro kuřáky a zajištěné dostatečné větrání podle požadavků stanovených zvláštním právním předpisem. |
Kdo chce poobědvat v nezakouřeném prostředí, nemá problém ani ve Zlíně. Strávníci si mohou vybrat s celé řady restaurací, kde jsou buď samostatné nekuřácké salonky nebo kde platí zákaz kouření v době podávání obědů.
„Případ porušení zmíněného zákona lze klasifikovat jako přestupek proti pořádku ve státní správě a územní samosprávě o přestupcích. K jeho řešení je věcně příslušný odbor školství, zdravotnictví, mládeže a tělovýchovy magistrátu,“ konstatovala mluvčí magistrátu Dana Daňová. V loňském roce však tento odbor neudělil za nedodržování zákazu kouření v zařízeních veřejného stravování žádnou pokutu.
Přesto hříšníci ve Zlíně existují. Nezakouřené prostředí byste v poledne marně hledali například v restauraci Saloon na roku Sokolské ulice a Tyršova nábřeží. V době naší návštěvy tam kouřila i servírka. Ochotně však nabízela otevření okna. Zákaz kouření není uplatňován ani v restauraci Klubu Na pekárně v Kvítkové ulici ve Zlíně nebo v ulici Tomáše Bati ve Valtické hospůdce či v nově zřízené restauraci Potrefená husa. Servírka a provozní z Valtické hospůdky Vlasta Košařová to zdůvodňuje nátlakem hostů. „Máme jen jednu místnost, kterou nelze stavebně rozdělit. Chvíli jsme se v době obědů snažili zákaz kouření uplatňovat, já osobně jsem pro, ale zákazníci si kouření vydupali. I když jsme odstranili popelníky, zákazníci si přesto zapalovali a pak se popelníků dožadovali,“ zdůvodnila nezákonný stav Košařová.
I když jde striktně vzato o přestupek, za který by magistrát mohl udělit provozovateli hospůdky pokutu, ani zarytí nekuřáci v tomto případě však nemusí vidět kdovíjakou újmu nebo omezení svých práv. Stačí udělat pár kroků do blízké restaurace Café Corso, kde mají nekuřáci samostatný salonek.
Na dodržování zákona týkajícího se alkoholismu a kouření má dbát také kraj. „Zlínský kraj si je své povinnosti sledovat společně s obcemi dodržování tohoto zákona vědom. Postupně se této problematice věnuje a je v kontaktu se zodpovědnými osobami ve městech a obcích,“ ujistil mluvčí krajského úřadu Patrik Kamas. A pokud by některý městský či obecní úřad své povinnosti dostát nechtěl a o nekuřácké prostředí v restauracích na svém území se nepostaral, kraj na něj podle Kamase bude vyvíjet tlak, aby se věci daly do pořádku.
Názor lékaře
Mnoho pacientů s nemocnými plícemi a s různými stadii rakoviny plic už poznal během své lékařské praxe ve zlínské Baťově nemocnici současný náměstek primátora, lékař-pneumolog Vladimír Řihák. Na téma nekuřáckých restaurací a zákazu kouření v době podávání hlavních jídel řekl:
„Omezování životního prostoru kuřákům je celosvětový jev, který má své odůvodnění. Kuřáci jsou lidé, kteří potřebují v mnohém naši pomoc a podporu, aby se své závislosti mohli zbavit. Občas je třeba použít i razantnější kroky, jako jsou příkazy a zákazy. Závislost na cigaretě je tak silná, že člověk sám se s tím obtížně vypořádává. Nebezpečnost situace je i v tom, že následky kouření se projevují až po mnoha letech, a jsou bohužel nevratné.“
Řihák proto považuje nekuřácké prostředí v době stravování za přirozené. „Vím, že ve většině restaurací ve Zlíně tomu tak je,“ dodal.
Dáváte přednost obědu v nezakouřeném prostředí? - Hlasujte v anketě!
Setkáváte se ve své restauraci s porušováním zákazu kouření v době hlavních jídel? - Vyjádřete se v diskuzi!