"Je to velmi nepříjemné, na dlouhý čas mě to vyřadilo z běžného života, následuje několikaměsíční dieta," popisuje Josef Trmal zkušenosti s hepatitidou typu E, kterou nedávno prodělal.
Nová hrozbaHepatitida typu E má potenciál stát se do budoucna jedním z nejčastějších druhů hepatitidy. Dříve byla tato choroba typická tím, že si ji lidé přivezli z dovolených v Asii, kde je poměrně běžná. Pro aktuální výskyt viru u vepřů se zatím marně hledá vysvětlení. Ideální pro šíření viru jsou špatné hygienické podmínky při chovu prasat a následném zpracování masa. |
Trmal je paradoxně šéfem Krajské hygienické stanice, která v současné době případů hepatitidy E zaznamenává více než kdykoliv předtím. "Stoupající počty výskytu této choroby jsou v poslední době patrné," říká Trmal.
Tato hepatitida (hepatitidu, tedy zánět jater, lidé zaměňují se žloutenkou, která je jen jejím příznakem) je v současnosti mezi ostatními typy na vzestupu. Za celý loňský rok lékaři v Ústeckém kraji evidovali 26 případů "éčka", letos už jich bylo 18.
"Ten nárůst nikdo neumí vysvětlit. Možnosti jsou dvě - možná je těch případů skutečně víc a tato choroba se zkrátka vyskytuje častěji, nebo se zlepšila diagnostika. Dnes jsou dostupnější testy než dříve," uvažuje primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.
Léčba trvá týdny
Na jeho oddělení se léčí všichni pacienti z Ústeckého kraje s touto chorobou. V současné době leží na Dlouhého oddělení dva pacienti, kteří trpí "éčkem".
Hepatitida typu E přitom zaslouží pozornost. Nelze proti ní očkovat (stejně jako proti typu C, typům A a B lze předcházet očkováním), neexistuje na ni lék schopný virus zlikvidovat a ze všech druhů hepatitidy má nejtěžší průběh.
"Těžká nevolnost, zvracení, bolesti břicha, zvětšená játra, nechutenství," popisuje Dlouhý. Obtíže jsou stejné jako u ostatních typů, bývají však intenzivnější. Léčba navíc probíhá nejdéle, pacient tráví v nemocnici až šest týdnů. "Měli jsme tu ale pacienta, který tu byl tři měsíce," vzpomněl primář.
Proti narůstajícím výskytům hepatitidy E už chystá opatření Státní veterinární správa. Řada případů je totiž spojená s konzumací vepřového masa. "Minulý měsíc tu ležela pětičlenná rodina, která předtím snědla jitrnice," vysvětluje Dlouhý.
Vepřové raději opéct, radí hygienici
Spojitost "éčka" s vepřovým masem potvrzuje i šéf krajské veterinární správy Petr Pilous. "U několika prasat jsme zaznamenali přítomnost viru hepatitidy typu E," potvrdil Pilous.
"Začíná se hovořit o tom, že se vepřové maso začne hlídat. Bude třeba na tom spolupracovat s Výzkumným ústavem veterinárního lékařství v Brně," uvedl Pilous.
Kdy a zda se vůbec začne s plošným testováním vepřového masa před uvedením na trh, neuměl říci. "Je to opravdu nová věc," dodal k výskytu této infekce u vepřového masa.
Účinnou prevencí je řádná tepelná úprava masa. "Je jedno, jestli se maso bude grilovat, vařit nebo dusit, ale je třeba udělat to pořádně. To je stoprocentní prevence," říká Trmal.