Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Žloutenka řádí, mnozí prodavači přesto nedbají na hygienu

  10:32aktualizováno  10:32
Žloutenka, tedy "nemoc špinavých rukou", stále nabírá na síle. A lidé přesto na mytí rukou příliš nedbají. A co hůř – v největším ohnisku nákazy, v Praze, jsou mezi nimi i prodavači potravin.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Malý průzkum MF DNES ukázal, že mnozí z nich běžně sahají holýma rukama na nebalené zboží a pak přijímají peníze. Nedbají na to, že mohly předtím projít rukama desítek lidí, z nichž někdo mohl být nakažený hepatitidou.

Jednoho "provinilce" zastihla reportérka na pražském Smíchově v řeznictví, na jehož dveřích je uvedený jako odpovědný vedoucí František Čistín.

Řezník vzal peníze a pak sáhl po kusu čerstvého masa
"O výskytu žloutenky vím," řekl urostlý řezník poté, co stejnou rukou jednomu zákazníkovi nabral jehněčí klobásy, pak od něj vzal peníze a vzápětí sáhl jiné zákaznici pro kus čerstvého masa.

"Myslím, že se nikdo nenakazí, vždyť si to každý nejdřív tepelně upraví," míní prodavač. Zatím si podle něj na tento přístup žádný zákazník nestěžoval.

Zákaznici, která si maso kupovala, prodavačův přístup skutečně nevadil. Pětapadesátiletá tmavovláska odpověděla před prodejnou na dotaz MF DNES, že tam nakupuje pravidelně a je spokojená. "To, co koupím, vždycky důkladně operu pod tekoucí vodou, než to dám vařit," zdůraznila.

U inspekce by to řezníkovi neprošlo
Ovšem u Státní zemědělské a potravinářské inspekce by to řezníkovi neprošlo. "Není to v pořádku. Buď musí mít rukavice, nebo to musí nabírat kleštičkami určenými jen pro jeden konkrétní druh potraviny," řekla mluvčí Inspekce Martina Šmídtová.

Správné podle ní není ani to, když prodavačka napíchne vidličkou štos koleček salámu a přidrží si ho prstem, aby nesklouzl, než ho donese na váhu. "Kdybychom podobné chyby zjistili, vyzvali bychom provozovatele k nápravě a pak bychom s ním zahájili správní řízení, ve kterém se rozhoduje o výši sankce," popsala postup inspektorů.

Kolik obchod zaplatí, záleží na velikosti provozovny, na způsobu prodeje i na míře ohrožení. Když inspekce přijde na stejnou chybu opakovaně, uloží mnohem vyšší pokutu.

Nikde však není přímo napsáno, že tentýž prodavač nesmí sahat na peníze i na nebalené potraviny. Podle platné evropské normy obchodník "musí zajistit takové podmínky prodeje, aby nedocházelo ke kontaminaci potravin".

"Jakým způsobem to zajistí, záleží jen na provozovateli," uvedl hlavní hygienik Michael Vít. V posledních dnech opakovaně vyzval inspekci, která má prodej potravin v kompetenci, aby se právě nyní více zaměřila právě na to, zda prodavači nesahají stejnýma rukama na nebalené zboží i na peníze.

Sonda MF DNES také ukázala, že prodavači v pražských obchodech s pečivem jsou čistotnější než v masnách a uzenářstvích. Na pečivo obvykle sahají jen rukama v mikrotenových sáčcích či rukavicích.

Stejný přístup jsme viděli i v řeznictví a uzenářství v Mostě a Litvínově. V jednom menším obchodě si šla prodavačka umýt ruce, než obsloužila zákazníka. V dalším obchůdku právě myli kliky u vstupních dveří dezinfekcí.

"O žloutence se teď pořád mluví a já si nemůžu dovolit, aby se mezi lidmi říkalo, že to mají od nás. To by mohlo obchod položit. Mám pořád v ruce peníze, tak si je raději často myji," řekla Markéta Jandusová, vedoucí Uzenářství Ježek.

"Nedovolila bych si nabrat něco holou rukou. To je nemyslitelné. Vše jen v rukavicích nebo s pomocí čistých vidliček či lžic," řekla prodavačka z mostecké Rybárničky a lahůdek u Petra. "Často vytíráme a myjeme kliky," dodala.

Zákazníci si ruce nemyjí
Ovšem zákazníci na hygienu příliš nedbají. Reportérka MF DNES zjistila ve třech pražských restauracích rychlého občerstvení, že ani jeden z několika desítek zákazníků, kteří si v KFC nebo u Mc Donald’s, popřípadě "v lidové" jídelně koupili něco k snědku, si nešel umýt ruce, než se pustil do jídla.

A všichni sahali buď na hranolky, nebo na smažená křidýlka, na chléb, který přikusovali k ovaru nebo polévce. "Osobní hygiena pořád velice vázne," posteskla si epidemioložka Renata Vaverková z jihomoravské hygienické správy.

Pražští hygienici přitom mají podezření, že za šířením infekce může být právě nedostatečná hygiena strávníků v provozovnách rychlého občerstvení.

Autoři: , ,






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pavla Jeslínka navštívil v nemocnici jeho otec Josef (první vlevo), za ním...
Divočákem napadený myslivec letěl čtyři metry. Do lesa chodit nepřestane

Ani v nejhorších snech by mě nenapadlo, že se něco podobného může stát. Tak popisuje myslivec Pavel Jeslínek setkání s divokým prasetem při honu u Přeštic na...  celý článek

Otevřená věznice Jiřice
VIDEO: V první otevřené věznici bydlí odsouzení v domcích a krmí klokany

U nápravného zařízení v Jiřicích na Nymbursku byla v pondělí představena první takzvaná otevřená věznice v České republice. Je to pilotní projekt, jehož cílem...  celý článek

Ilustrační snímek
Policisté hrají v pořadu Primy, prezidium jejich účinkování prošetřuje

Policejní prezidium se ohradilo vůči pořadu Policie v akci televize Prima. Vedení policie vadí, že vznikl bez jejího vědomí a že v něm účinkují skuteční...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.