Robuchon, který je nazýván "kuchařem století", protože má nejvyšší počet michelinských hvězd na světě, neupřesnil, o jaká konkrétní vína přišel. "Museli být ale dobře informovaní, protože vyvrtali díru hned vedle stojanu, kde byla vína umístěna," citoval britský list The Times šéfkuchaře.
Zloději se vloupali do sklepa pod jeho pařížským obchodem. Vždycky postupují následovně: dostanou se do podzemních prostor vedlejší budovy, a pak se dírou ve zdi dostanou dál.
"Máme co do činění s velmi organizovanými skupinami, které mají velmi dobré povědomí o místech, na která se zaměřují," uvedl nejmenovaný policejní zdroj.
Jak dodal, zloději velmi dobře ovládají "vrtací techniky, pokud jde o provrtání zdi, podlahy nebo sejfu. Možná jde o bývalé stavaře."
Návrat "Termitů" vyděsil majitele všech pařížských restaurací, kteří ihned zvýšili bezpečnost ve svých podnicích. Slavná restaurace Le Laurent nedaleko Champs Élysées má například ve svých sklepeních asi 25 tisíc lahví vína, mezi nimi i Romanée-Conti ročník 2008 za zhruba tři tisíce eur. Nově sklepení hlídá ochranka a byl zde zabudován i účinnější alarm.
Šest vinných sklepů restaurace Taillevent je zase chráněno vyztuženými ocelovými dveřmi i detektorem pohybu. Nachází se zde asi 60 tisíc lahví vína a majitel by opravdu nerad přišel zejména o Chateau Lafite Rothschild ročník 1846 za 18 tisíc eur.
Že je podzemní cesta pro zloděje velmi účinná, se ukázalo již v minulosti. V roce 1976 se bývalý voják Albert Spaggiari z podzemí vloupal do banky v Nice a odnesl si v přepočtu na dnešní měnu asi 20 milionů eur.