Kebab se tradičně vyrábí z jehněčího masa. Ilustrační foto.

Kebab se tradičně vyrábí z jehněčího masa. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Zemřel muž, který vynalezl döner kebab

  • 8
V Berlíně zemřel "vynálezce" oblíbeného döner kebabu. Mahmut Aygün, známý jako Kebabový král, podlehl v 87 letech rakovině, informoval britský zpravodajský server The Daily Telegraph. Poprvé si jeho zákazníci na mase servírovaném v rozkrojeném pita chlebu pochutnali 2. března 1971.

Mahmut Aygün se narodil v Turecku a už v šestnácti letech odjel do Německa, kde si otevřel vlastní stánek s rychlým občerstvením. Döner kebab, který si oblíbili lidé po celém světě, vynalezl před čtyřmi desítkami let.

Kebab, který se vyrábí z jehněčího masa a směsi koření, se tradičně podává s rýží. Aygün ale přišel na to, že servírovat ho do rozkrojeného pita chlebu bude mnohem praktičtější. "Myslel jsem, že bude o mnoho lepší, když si lidé budou moct kebab odnést s sebou," řekl před časem.

Jeho zákazníci, kteří se vydali do města popíjet a na cestě zpět jim vyhládlo, se tak mohli jednoduše posílit, ještě než došli domů.

K döner kebabu neodmyslitelně patří i jogurtová zálivka. Také ta patří do dílny Mahmuta Aygüna.

Kebab si lidé po celém světě velmi rychle oblíbili. Ve Velké Británii dokonce natolik, že stánky podávající tuto pochoutku vytlačili mnoho tradičních bufetů Fish and Chips, uvedl server Daily Telegraph.


Video