Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Želatina mohla být závadná

  23:50aktualizováno  23:50
V době, kdy ve Velké Británii řádila nemoc šílených krav, se k nám z ostrovů dovážela želatina. Byla vyrobena z hovězích kostí takovým způsobem, který už dnes není považován za bezpečný pro likvidaci prionů, původců nemoci BSE. Ze záznamů celní správy vyplývá, že například v roce 1993 bylo do země dovezeno přes 27 tisíc kilogramů želatiny a příbuzných výrobků. Dnes už nikdo nezjistí, kolik z tohoto množství bylo potravinářské a kolik technické želatiny. Celníci totiž zaznamenávají oba druhy pod jedním kódem.

Ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský je přesvědčen, že přinejmenším od dubna 1994, kdy byl vydán zákaz dovozu britského hovězího, k nám žádná želatina z Británie nepřišla.

V záznamech veterinární správy alespoň není žádné povolení k dovozu, které musí mít každý, kdo chce ze zahraničí dovážet potraviny živočišného původu. "O povolení k dovozu želatiny pro potravinářské účely nás nikdo nepožádal," říká ředitel Holejšovský.

Přesto dal v minulých dnech všem okresním veterinárním správám pokyn, aby prověřily všechny dovozy ze skupiny, do níž želatina patří. Zároveň přiznává, že záznamy veterinářů nevedou před rok 1993, tedy do doby, kdy ve Velké Británii byla epidemie BSE v plné síle.

Voficiálních pramenech Evropské unie není sice želatina přímo uvedena mezi rizikovými výrobky, přesto jsou kolem ní otazníky. "Nemůžeme říci ani ano, ani ne, ale je tu velká míra nejistoty," odpověděl vysoký úředník Evropské unie, který nechtěl být jmenován, na otázku, zda želatina představuje riziko.

"V roce 1996, kdy bylo vydáno totální embargo na dovoz britského hovězího, želatina už byla na seznamu zakázaných produktů. Nemůžeme vyloučit, že želatina vyrobená před zavedením těchto opatření proti BSE byla kontaminována." V loňském roce rozšířila Evropská unie předpisy, které platí pro výrobu masokostních mouček sterilizace při 133 °C po dobu 20 minut a tlaku 3 barů - i na výrobu želatiny. Jednotlivé státy je zavádějí do praxe až nyní.


Například Německo, odkud se k nám dováží nejvíce potravinářské želatiny, používá tuto technologii teprve od května letošního roku. Na nebezpečí nákazy BSE z potravin živočišného původu upozorňují také zpracovatelé jatečního odpadu. Ti se ohrazují proti tomu, že za možný zdroj nákazy se uvádějí často jen krmiva.

"Moučky se u nás vyrábějí bezpečným způsobem. Suroviny se zpracovávají při teplotě 133 °C, která likviduje priony," tvrdí předseda sdružení asanačních ústavů Václav Jordán. "To se nedá říct o potravinách živočišného původu, žádná z nich není sterilizována při takové teplotě."

Autor:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Bývalého šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše přišla na setkání s dobrovolníky ve...
Drahoš v námořnickém tričku děkoval za 78 321 podpisů pro boj o Hrad

„Vítejte všichni na palubě,“ přivítal Jiří Drahoš dobrovolníky, kteří sbírali podpisy, aby se mohl zúčastnit volby prezidenta. Nasbírali jich zatím 78 321. Aby...  celý článek

Uvnitř jednoho z krytů.
Chemička je plná nevyužívaných krytů, při havárii je dnes lepší zmizet

Součástí areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova je třináct krytů. Většina jich pochází z druhé světové války, kdy sloužily při náletech. Dva kryty přibyly pro...  celý článek

Ilustrační snímek
Teploty se budou na přelomu srpna a září průměrně pohybovat okolo 24 °C

Průměrné denní teploty během následujících čtyř týdnů klesnou, zůstanou však na dlouhodobém průměru. Průměrné by na přelomu prázdnin a školního roku měly být i...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.