Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Za vybíravost dětí může evoluce

  15:21aktualizováno  15:21
Děti jsou podle britských vědců zřejmě "naprogramovány" k nespokojenosti s jídlem, které dostanou. Vybíravost má prý evoluční základ vytvořený k tomu, aby děti chránil před možnou újmou. Odmítání určitého druhu stravy je tak pečlivě řízenou strategií, jak se těmto potravinám vyhnout, píše web BBC.

Vědci se dotazovali 564 matek s malými dětmi a zjistili, že děti obecně odmítají stejné jídlo - zelenou zeleninu, maso a ovoce - tedy potraviny, které byly historicky nejnebezpečnější.

Na počátku historie lidstva byla konzumace zeleniny a ovoce kvůli přítomnosti toxinů v mnoha rostlinách riskantní, zatímco maso představovalo velké riziko kvůli otravě, neboť nebylo uchováváno v chladu.

"U lidí se tak vytvořil smysl být v mladším věku velmi podezíravý k určitým druhům potravin a věřit tak pouze jídlům, které už dříve okusil," řekla Lucy Cooková z londýnské univerzity.

Velmi malé děti často dají do pusy takřka cokoli, avšak do dvou let mnoho z nich začne dělat drahoty a nechtějí jíst to, co už dříve jedly. Takové chování je označováno jako neofobie a vyskytne se do určité doby téměř u všech dětí, i když u některých více a u některých méně.

Cooková zkoumala, co děti odmítají nejvíce, a dotazovala se matek na jejich vlastní jídelní návyky a na návyky jejich dětí. Zjistila, že tzv. neofobické děti často konzumují velmi malé množství zelené zeleniny, masa a ovoce, ale normálně jedí třeba rajčata, obiloviny, sušenky, brambůrky nebo koláče. Čím více dítě u jídla vyvádí, tím méně jí "potenciálně nebezpečné" potraviny.

Závěry výzkumu místo toho, aby ospravedlnily právo dětí odmítat určité jídlo, tak mohou spíš pomoci jejich rodičům. "Pokud děti vidí své rodiče jíst určité jídlo před tím, než se s ním setkají samy, může je to ujistit, že by jim jen s malou pravděpodobností mohlo uškodit," radí Cooková.

Ředitel výzkumu rakoviny na londýnské univerzitě doktor Lesley Walker pak vyzývá rodiče, aby povzbuzovali své děti ke konzumaci ovoce a zeleniny. "Až třetině případů rakoviny se může předejít zlepšením stravy, zejména zvýšenou spotřebou zeleniny a ovoce."

Zároveň dodává, že lidé si vytvoří jídelní návyky velmi brzy a pak je obtížné je později přesvědčit, aby jedli zdravěji.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Barcelona truchlí za oběti  teroristického útoku (18. srpna 2017)
Byl to výkřik bláznů, s muslimy problém nebyl, říkají Češi z Barcelony

Podle některých Čechů spjatých s Barcelonou bylo otázkou času, kdy se nějaký útok objeví. Jiné teror překvapil. Problémy s muslimy však v Katalánsku...  celý článek

Španělští policisté zastřelili ve městě Cambrils pětici teroristů, kteří...
Útočník z Barcelony byl mezi zabitými teroristy v Cambrils, uvedla policie

Jeden z útočníků z dodávky, se kterou v Barceloně zabili třináct lidí, je mrtvý. Podle úřadů patřil k pětici lidí, které policisté zastřelili ve městě...  celý článek

Americký válečný křižník Indianapolis, který 30. července 1945 potopila...
V Pacifiku nalezli vrak amerického křižníku z druhé světové války

V Tichém oceánu byl nalezen vrak amerického křižníku Indianapolis, který 30. července 1945 potopila japonská ponorka. Šlo o poslední větší válečnou loď...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.