Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Za uleželý guláš budou pokuty

  10:28aktualizováno  10:28
Brno - Provozovatelé veřejných stravovacích zařízení se budou muset smířit s novými normami, které budou platit pro přípravu pokrmů a jejich skladování. Mnozí budou nuceni přebudovat rozvody vody v kuchyních a začít si zvykat na fakt, že prodají-li kupříkladu den starý guláš, mohou v případě dopadení hygieniky zaplatit pokutu až tři miliony korun.

"Taková pokuty je samozřejmě krajní a zákon ji umožňuje udělit v případě, kdy provozovatel veřejného stravovacího zařízení ohrozí například zdraví svých strávníků. Obvykle jsou přestupky menší, čemuž odpovídá také výše pokuty. Ani desetitisíce za nedodržení normy však nejsou málo," vysvětlila Eva Chomoucká z Krajské hygienické stanice v Brně.

Pokutu lze uložit například i za nesprávně usmažená kuřecí prsa či nedopečenou vepřovou kýtu. "Všechny tepelně upravované potraviny musí být před podáním strávníkovi nejméně pět minut ponechány v teplotě nad pětasedmdesát stupňů celsia. Dosud to bylo o pět stupňů méně a různě u potravin tekutých a pevných," upozornila Chomoucká. Jídlo se pak bude moci vydávat nejdéle do tří hodin od svého uvaření.

V provozech, kde se zpracovává například syrové maso, budou muset majitelé vyměnit vodovodní kohoutky za bezkontaktní baterie. "Lépe se tak zajistí, aby se právě opakovaným dotykem nepřenášely nečistoty či případné bakterie," řekla Chomoucká.

Majitelé, kteří se rozhodnou vyměnit obyčejné vodovodní baterie za baterie na fotobuňku, tak budou muset investovat nemalé peníze. Mají však možnost přebudovat si svůj vodovodní systém na nášlapné zařízení, u něhož se voda spouští nohou," doplnila Chomoucká.

Jak se s těmito změnami restauratéři a majitelé veřejných  stravovacích provozů vyrovnají, ukáže až čas. Jisté je, že na například na výměnu vodních baterií mají ještě dva roky.

"Já osobně zatím na nic podobného nemám a jestli budu nucen předělávat kvůli zákonu rozvod vody, dá mi to finančně pěkně zabrat. Nechám to asi na poslední chvíli," přiznal majitel jedné z venkovských restaurací, který si však nepřál být jmenován. Je přesvědčen, že problém to nebude pro ty, kteří vaří denně stovky jídel. "Pro menší restaurace, kde se sice vaří, ale kam chodí lidé hlavně pít, to bude fakt prodělečné," dodal hostinský.

Jemu i ostatním však Chomoucká vzkazuje, že je jako hygienik připravena takové zařízení třeba zavřít. I ona však počítá s tím, že ne vždy bude mít možnost svoji pravomoc uplatnit tak, jak by si představovala.

"Většina provozovatelů, které pokutujeme nebo navrhneme uzavření jejich zařízení, se odvolává. A tak mnohdy, aniž bychom to mohli jako hygienici nějak zvrátit, nakonec nebude naše rozhodnutí naplněno výsledku," dodala Chomoucká.

Josef Ulrych, kuchař, který se při mistrovství světa stará o hokejové reprezentanty.

Autoři:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Jiří Kučera jako první vyfotil divoké vlky na Šumavě.
První snímky divokých vlků ze Šumavy ulovil fotograf poblíž Modravy

Byli čtyři, před zimou vypadali v dobré kondici a s vlky, kteří před nedávnem utekli z výběhu v Bavorsku, neměli nic společného. Nedaleko Modravy se o víkendu...  celý článek

Nová kniha vychází z cyklu iDNES.cz 100 pohledů na Česko.
Portál iDNES.cz má první publikaci. Projekt 100 pohledů vychází knižně

Server iDNES.cz má první knihu. Vznikla z unikátního projektu 100 pohledů na Česko, který si během dvou let, kdy je publikován na stránkách iDNES.cz, našel...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Z tanečního parketu do basy. Když komunisté trestali mládež za rokenrol

Před šedesáti lety si komunistická moc v Praze došlápla na desítky mladých lidí, kteří se provinili pouze tím, že tančili rokenrol. V očích režimu propagovali...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.