Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Za pět let by se mohlo začít prodávat umělé vepřové, věří holandští vědci

  15:31aktualizováno  15:31
Poprvé v historii se vědcům podařilo vypěstovat kus vepřového, tedy spíše rosolovitý kousek svalové tkáně. Do pěti let by se mohlo začít prodávat, věří vedoucí výzkumu Mark Post z univerzity v holandském Eindhovenu a dodává, že uměle vyrobené maso přispěje k ochraně životního prostředí.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

"Ještě musíme najít způsob, jak ji (svalovou tkáň) posílit a napnout, ale my na to přijdeme," uvedl profesor fyziologie Mark Post, který nizozemskou vládou dotovaný výzkum vede.

"Produkt pomůže ochraně životního prostředí a zmírní utrpení zvířat. A když bude chutnat stejně jako maso a bude stejný i na omak, tak ho lidé začnou kupovat," dodal podle britského The Times vědec.

Výsledek experimentu, při kterém vědci namnožili svalové buňky živého vepře, se totiž zatím pořádnému kusu masa příliš nepodobá.

"To, co nyní máme, je sotva kousek svaloviny," uvedl Post a upřesnil, že se jeho týmu podařilo vytvořit rosolovitý lepkavý kus svalové tkáně. Nyní hledají způsob, jak svalovinu posílit, aby získala pevnější strukturu.

Nejprve vědci odebrali buňky ze svalu živého vepře

Na začátku výzkumu odborníci odebrali buňky ze svalu živého prasete a z nich oddělili takzvané myoblasty, což jsou zárodečné svalové buňky. Právě z těchto jednoduchých buněk rostou svaly.

Odebrané vzorky umístili do roztoku, který byl obohacený o krevní deriváty z prasečích embryí. Do budoucna by vědci chtěli i tento způsob přísunu živin omezit a používat pouze syntetickou výživu.

Hmotu, kterou se jim podařilo vypěstovat zatím neochutnali, ale věří, že by se laboratorně vytvořené masné výrobky mohly začít prodávat do pěti let.

"Můžete vzít tkáň z jednoho zvířete a vytvořit z něj masa jako z milionů zvířat," řekl Mark Post, jehož výzkum navázal na práci vědců z amerického New Yorku, kterým se před časem podařilo vypěstovat z buněk karase zlatého "rybí filety".

"Otázkou zůstává, jak zaručí, že jíte opravdu uměle vypěstované maso a ne maso z mrtvého zvířete," reagovala opatrně na výsledky výzkumu Vegetariánská společnost (The Vegetarian Society).

DOBYTEK A GLOBÁNÍ OTEPLOVÁNÍ

Podle OSN se spotřeba masa a mléčných výrobku do roku 2050 zdvojnásobí, což může mít vliv na globální oteplování. Dobytek totiž svými zažívacími projevy uvolňuje do ovzduší metan, který přispívá k prohlubování skleníkového efektu. Podle OSN má dobytek na svědomí až 18 procent skleníkových plynů.

Autor:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Plácneme si? ...takto asi gesto míněno nebylo. Kancléřka Angela Merkelová se...
V září nevolte Merkelovou, apeluje Erdogan na německé Turky

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval turecké voliče v Německu, aby ve volbách udělili politickým stranám lekci a aby nevolili kancléřku Angelu...  celý článek

Polonahý prezident Vladimir Putin se na dovolené chlubí jedním ze svých úlovků...
Buď jak Putin, ukaž hruď. Lidé na fotkách napodobují ruského prezidenta

Tisíce lidí se rozhodly vzdát poctu ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi a vyfotit se bez trička. Reagují tak na nejnovější zveřejněné fotografie Putina z...  celý článek

Španělští policisté zastřelili ve městě Cambrils pětici teroristů, kteří...
Čtyři teroristy v Cambrils zastřelil jediný policista, je v péči psychologa

Pětice útočníků chtěla v noci na pátek vraždit v katalánském městě Cambrils. Čtyři z nich zlikvidoval jediný příslušník katalánské policie. Informoval o tom...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.