Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z asijských menu mizí žraločí ploutve, hotely odmítají krutý parybolov

  16:53aktualizováno  16:53
Nejstarší hotelový řetězec v Asii stahuje ze svého menu jídla z žraločích ploutví. Kvůli oblíbené čínské pochoutce zahynou každý rok miliony žraloků, kterým rybáři useknou ploutve a umírající paryby hodí zpátky do moře.

Honkongem prochází 50 procent ulovených žraloků. Ilustrační foto | foto: Reuters

"Doufáme, že naše rozhodnutí odstranit žraločí ploutve z menu přispěje k zachování mořských ekosystémů pro budoucí generace," oznámil podle CNN šéf řetězce Peninsula Hotels Clement Kwok.

Zákazníci řetězce, který má své hotely v Šanghaji, Hongkongu, Pekingu, Tokiu a Bangkoku, budou muset od ledna oblíbenou asijskou delikatesu oželet.

Společnost už půl roku nabízí svým hostům alternativu a snaží se je motivovat k ochraně mořské fauny. Pokud zákazník nyní sáhne po jiné rybí polévce, dostane za odměnu jednu noc v hotelu zdarma. Podle mluvčí společnosti je ale i náhradní polévka velmi dobrá.

Zákaz v EU

Hlavními dodavateli žraločích ploutví do Hongkongu jsou Tchaj-wan, Jemen, Indonésie, USA, Mexiko, Indie, Japonsko a EU. V Bruselu už leží na stole návrh, podle kterého by byla krutá praxe odřezávání ploutví živým žralokům zakázána všem lodím ve vodách evropské sedmadvacítky. Lodě registrované v EU by to měly zapovězené všude na světě.

Rybáři každý rok zabijí 73 milionů žraloků. Ploutve jim často uříznou na palubě a zkrvavené tvory hodí zpátky do vody. Každý třetí druh žraloka je na pokraji vyhynutí. Jejich ploutve se podávají pouze v asijských restauracích, především na obchodních jednáních a svatbách.

Pokrm čínských císařů je ceněn nejen pro svoji chuť, ale především nezaměnitelný povrch ploutví. Kvůli vysoké ceně je ale především znakem sociálního postavení. Mladší generace si ale na drahou delikatesu nepotrpí tolik jako jejich rodiče.

Hlavním trhem s žraločími ploutvemi je Hongkong. Světový fond na ochranu přírody (WWF) zde proto minulý rok zahájil kampaň, která má místní restauratéry přesvědčit, aby pokrmy z žraločích ploutví stáhli ze svých menu.

"Nejdřív to bylo velmi složité. Málem nás vyhodili ze dveří, když jsme jim vysvětlovali náš program," říká Silvy Pun z WWF. V současnosti se může pochlubit 97 restauracemi, které se přidaly k jejich úsilí. A rozhodnutí řetězce Peninsula Hotels je podle ní zlomovým bodem, tento příklad prý bude následovat čím dál víc podniků.

Autor:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Muslimská komunita v Ripollu vyjádřila soustrast blízkým obětí teroristických...
Pro místní jsme stále Maurové, říká bratranec katalánských teroristů

Byli mladí a neměli žádné sociální ani pracovní problémy. Přesto se nechali zlákat radikálním imámem a spáchali nejhorší teroristický útok ve Španělsku od roku...  celý článek

Američané a Jihokorejci zahájili společné vojenské manévry (21. srpna 2017)
Odplata bude nemilosrdná, zuří Kim kvůli počítačovým manévrům na jihu

Společné manévry jihokorejské a americké armády jsou generálkou na invazi, zlobí se severokorejský režim. Hněvivá rétorika ze strany totalitního státu není...  celý článek

Italský ostrov Ischia zasáhlo zemětřesení (21.8.2017)
Italský ostrov Ischia zasáhlo zemětřesení, zemřeli nejméně dva lidé

Jihoitalský ostrov Ischia v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4. Agentura Reuters uvedla, že se zřítilo několik budov. Italský list Corriere della Sera...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.