Výstaviště se připravuje na veletrh vína

P r a h a - Pražská tradice gastronomických výstav a veletrhů se v posledních letech pomalu vytrácí. Platí to i pro výstavy na téma víno. Víno však prožívá zřetelný nárůst zájmu. Roste počet vinoték a specializovaných prodejen se stále širší nabídkou. Jinak je tomu s veletrhy. Vinařský odborník Milan Ballík na toto téma konstatuje: "Pominu-li Vinex, který za devět let své existence pevně zakotvil mezi brněnskými veletrhy, osudy výstav podobného ražení, konaných v Praze, nebyly tolik štastné.

 PRAVIDLA SOUTĚŽE

Vítězem soutěže se může stát každý, kdo správně odpoví na všech 38 otázek.

Seznam výherců najdete v pražské příloze MF DNES 22. března.

Své odpovědi napište na korespondenční lístek (například formou 1a), 2c), 3b)...). Uveďte své plné jméno, adresu, případně kontaktní telefon. Odešlete nejpozději do 15. března 2001 (rozhoduje datum poštovního razítka) na adresu:PRAHA DNES, Na Příkopě 31, 111 21, Praha 1.

Odpovědi lze poslat také na mailovou adresu redpha@mfdnes.cz.

KVÍZ O VÍNĚ

1. Jakého věku se dožívá vinná réva, která je schopná přinášet ještě plody - hrozny.

a) 20 let

b) 40 let

c) 100 i více let

2. Co způsobuje červenou barvu červeného vína?

a) vymačkaná tekoucí červená šťáva z modrého hroznu

b) červená barva obsažená v pecičkách, jež se uvolní při kvašení

c) červená barva obsažená ve slupce hroznu

3. Je-li na některém vínu vedeno, že je BARRIGUE, znamená to:

a) víno bylo sklizeno ze stráně v okamžiku plnosti dozrání

b) víno bylo na čas uloženo do dubového sudu

c) víno prošlo opakovaným kvašením

4. Ideální geografická strana pro vinici je na severní polokouli:

a) východní stráň skrytá před větry

b) jižní svah

c) západní svah pro plnost večerního slunka

5. Vína, která jsou označena jako suchá mají maximální hranici zbytkového neprokvašeného cukru - podle normy ČR:

a) 4 g/l

b) 9 g/l

c) 12 g/l

6. Víno BEAJOLAIS NOVEAU mladé syrové víno se ve Francii (tak i celém světě včetně ČR) uvádí na trh:

a) každý 2. čtvrtek v listopadu

b) každý 3. čtvrtek v listopadu

c) každý 1. čtvrtek v listopadu

7. Kdo podle legendy vynalezl šampaňské - Champagne?

a) Mnich Dom Pérignon

b) Pierre Gabriel Chandon

c) Katolický kněz Dom Grossard

8. Ušlechtilá plíseň napadající hrozny se jmenuje:

a) Avuctus Vollatile

b) Botrytis Cinerea

c) Plíseň šedá

9. O rozvoji českého vinařství se v naší historii zasloužil především:

a) Císař Rudolf II.

b) Král Vladislav Jagelonský

c) Karel IV., král český

10. Predikátní vína jsou vína vyráběná:

a) na pozemcích vinohradů patřících církvi

b) podle technologie schválenou v 17. století samotným papežem

c) z hroznů, které mají vyšší obsah cukru při sklizni

11. Vína s přívlastkem jsou vína z hroznů odrůd domácí produkce, jejichž obsah cukru je přesně vymezen a je u Kabinetu:

a) nejméně 16 stupňů cukernatosti při sklizni

b) nejméně 19 stupňů cukernatosti při sklizni

c) nejméně 21 stupňů cukernatosti při sklizni

12. Vína s přívlastkem jsou vína z hroznů odrůd domácí produkce, jejichž obsah cukru je přesně vymezen a je u Výběru:

a) nejméně 24 stupňů cukernatosti při sklizni

b) nejméně 25 stupňů cukernatosti při sklizni

c) nejméně 28 stupňů cukernatosti při sklizni

13. Vína s přívlastkem jsou vína z hroznů odrůd domácí produkce, jejichž obsah cukru je přesně vymezen a je u Pozdního sběru:

a) nejméně 21 stupňů cukernatosti při sklizni

b) nejméně 22 stupňů cukernatosti při sklizni

c) nejméně 23 stupňů cukernatosti při sklizni

14. Doporučená teplota pro archivní skladování vína je:

a) 4 - 7 st.C

b) 7 - 9 st. C

c) 9 - 14 st. C

15. Krystalický zákal na dně lahve znamená:

a) víno je příliš staré a krystalizuje na spodku lahve v sedimentu

b) vysrážel se vinný kámen, který je zcela neškodný a není důvod k reklamaci (naopak je znakem kvality)

c) víno bylo zahřáto nad 30 st.C

16. Apelace vína (fr. APPELATION) znamená:

a) vytvoří výrazné ceny vína

b) víno bylo zpracováno podle státem garantované technologie

c) název místa původu sklizně

17. Nejlepšími ročníky vína klimatického charakteru v ČR 90-tých let jsou:

a) 1993, 1997, 2000

b) 1991, 1994, 1999

c) 1990, 1996, 1998

18. Slámové víno je víno které:

a) bylo sklizeno v době žní

b) hrozny byly odloženy několik týdnů či měsíců na slámě

c) bylo prokvašeno s příměsí slámových úlomků v kádích

19. Ledové víno je:

a) víno, které jeho kvašení je zpomaleno mrazem

b) víno, které se vyrábí z hroznů sklizených těsně před příchodem mrazů

c) víno, které se vyrábí z hroznů, jež jsou sklízeny zmrzlé

20. Nejrozšířenější odrůda červeného vína na světě je:

a) Merlot

b) Cabernet Savignon

c) Pinot Noir

21. Když vinař ve vinném sklepě pracuje s vínem, tak víno:

a) školí

b) formuje

c) vyrábí

22. Z vylisovaných 100 kg hroznů získá vinař:

a) 65 - 80 l vína

b) 80 - 85 l vína

c) 85 - 90 l vína

23. Známé víno CHATEANNEUF-DU PAPE je směsí:

a) 6 odrůd

b) 9 odrůd

c) 13 odrůd

24. Dosladit vinný mošt révového vína (bez přívlastků) cukrem je v našich podmínkách povoleno:

a) před kvašením moštu

b) v průběhu kvasného procesu

c) po skončení kvasného proces

25. Žádám-li nejvyšší kvalitu francouzského vína, využiji státem schváleno označení na etiketě neboť nejvyšší kvalitu zajišťuje označení:

a) PREMIER CRU

GRAND CR

GRAND CRU CLASSÉ

b) V.D.Q.S.

VIN DELIMITÉ DE QVALITÉ

SUPÉRIEURE

d) A.O.C.

APPELLATION D´ORIGINE

CONTROLÉE

26. Pro úspěšné pěstování vinné révy je zapotřebí, aby bylo nejméně slunečního svitu:

a) 1 100 hodin

b) 1 300 hodin

c) 1 850 hodin

27. Česká šumivá vína jsou tříděna podle zbytkového cukru na 1 litr a to:

EXTRA SUCHÉ "BRUT"

a) 0 - 9 g/l

b) 0 - 15 g/l

c) 0 - 17 g/l

SUCHÉ "SEC"

a) 0 - 10 g/l

b) 7 - 15 g/l

c) 15 - 35 g/l

POLOSUCHÉ "DEMI SEC"

a) 12 - 20 g/l

b) 19 - 31 g/l

c) 35 - 50 g/l

POLOSLADKÉ "DEMI DOUX"

a) 22 - 38 g/l

b) 40 - 62 g/l

c) 50 - 80 g/l

SLADKÉ "DOUX"

a) nad 40 g/l

b) nad 62 g/l

c) nad 80 g/l

28. Kvalitu vína v láhvi snižuje transport po cestě, kde bylo přetřásáno. Proto je nutné lahev odložit na zotavenou, aby opět došlo k harmonii mezi kyselinami, alkoholem a cukrem. Doporučená doba na odložení je:

a) nejméně na 2 hodiny

b) na 4 hodiny

c) na 24 hodin

29. Jaká je optimální teplota plného bílého vína při nalévání:

a) 7 - 10 st. C

b) 9 - 12 st. C

c) 10 - 12 st. C

30. Jaká je optimální teplota při nalévání mladých červených vín:

a) 13 - 15 st. C

b) 14 - 16 st. C

c) 16 - 20 st. C

31. Jaká je optimální teplota při nalévání starších archivních červených vín:

a) 13 - 15 st. C

b) 14 - 16 st. C

c) 16 - 20 st. C

32. Víno určitě není prostředek na zhubnutí, avšak 1 lahev suchého či polosuchého vína má cca tolik kalorií jako:

a) 1 l piva či 1 l limonády

b) 1,5 l piva či 1,5 l limonády

c) 2 l piva či 2 l limonády

33. Víno s přívlastkem "pozdní sběr" znamená, že hrozny byly sklizeny (po normálním termínu) v čase:

1) o 7 dní později

2) nejméně o 2 týdny později

3) o 30 dnů později

34. Francouzské slovo na lahvích "CHATEAU" znamená

a) zámek - statek (plněno na statku)

b) způsob postupu při zpracování vína

c) druh révy mající francouzský původ

35. Naleznete-li na etiketě s vínem slovo CANTINA znamená to:

a) víno upravené ke spotřebě

b) určeno pro klášterní vinárnu

c) vinné sklepy

36. Kromě jiných významů slova CUVÉE (blanc) znamená:

a) mladé víno

b) vesměs vzniklá zcelováním vín

c) víno se sníženým obsahem alkoholu

37. Výraz GRAND VIN na vinné etiketě označuje:

a) víno vyhrálo cenu v soutěži vín

b) jedná se o víno špičkové kvality

c) vyskytuje se na mnoha etiketách a neznamená prakticky nic

38. Nápis na etiketě SÉLECTION DES GRAINS NOBLES napovídá:

a) vybráno z těch nejlepších hroznů vinohradu

b) odděleno jako první víno pro nejlepší sud sklepa

c) výběr z hroznů napadených ušlechtilou plísní BOTRYTIS CINEREA

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video