Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Všechno má svá pro i proti

aktualizováno 
O geneticky modifikovaných organismech slyšela veřejnost asi poprvé v prosinci 1996, kdy se do naší republiky dovezla první upravená kukuřice.
O geneticky modifikovaných organismech slyšela veřejnost asi poprvé v prosinci 1996, kdy se do naší republiky dovezla první upravená kukuřice. Ke krmným účelům. Nyní však tyto organismy rázně vykročily do oblasti výroby potravin. A to je chvíle, kdy náš člověk obvykle žasne, cítí se zaskočen, ba přímo ohrožen a volá po své ochraně. Jak je to tedy s možností ochrany zdraví spotřebitelů? Podívejme se do supermarketu budoucnosti. Potraviny na pultech se na první pohled neliší od těch dřívějších. Vzhledem jsou normální, svou podstatou však přece jen trošku jiné. Jablka odolávající hmyzu, maliny s dlouhou trvanlivostí, brambory, které nasají při smažení méně tuku. Žádná utopie, všechny patří mezi padesátku geneticky modifikovaných plodin, které jsou již nyní ve stadiu zkoušek a mají horkou šanci vstoupit na potravinový trh. Kde se berou? V biotechnologických laboratořích. Genetické inženýrství dává dnes pěstitelům do ruky nový prostředek, který dovoluje věci dřívějším šlechtěním nikdy nedosažitelné. Současně se však objevují otázky. Jak je to se zdravotní bezpečností takových produktů? Neohrozí naše zdraví? Neznečistí životní prostředí? Nestane se něco podobného jako u pesticidů? Jde o klasický příklad vážení ceny a efektu. Extrémní skupiny žádají úplný zákaz pokusů s genetickou výbavou organismů a představa, že budeme potraviny z těchto organismů jíst, je přivádí k šílenství. Jenže totéž lze pozorovat na druhé straně. Někteří zastánci genetického inženýrství jsou opačným extrémem, bez skrupulí se snaží zlehčovat možná zdravotní rizika. "Nové" potraviny, získané pomocí genového inženýrství, je potřeba podrobovat důkladným testům zdravotní bezpečnosti. V této souvislosti je dobré si uvědomit, že na trh s potravinami je ročně uvedeno deset až dvacet tisíc nových produktů, z toho jen asi stovka je na bázi geneticky modifikovaných organismů. A těm je - díky tomu, že jsou novinkou - věnována daleko větší péče než ostatním. Obecné pravidlo pro testování zdravotní bezpečnosti potravin se opírá o historickou zkušenost. Pokud člověk již dlouho určitý druh potravin konzumuje, nazírá se na nový produkt daleko méně přísně, protože je tu praktická zkušenost z "testu přímo na konzumentech". To se však netýká "nových" potravin, ty vyžadují daleko obezřetnější přístup.

Autor je vedoucím Centra hygieny potravinových řetězců.

Anketu na téma genové zásahy najdete na internetovém magazínu iDNES: www.idnes.cz/veda

Autor:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Svědek natočil zásah policie po útokuv Barceloně
Jindy rušná barcelonská třída La Rambla je po teroru prázdná

Vždy rušná barcelonské metropole tepna La Rambla se po čtvrtečním odpoledním teroristickém útoku téměř vylidnila. Policie ji uzavřela, aby našla útočníka nebo...  celý článek

Policisté uzavřeli v centru Barcelony okolí místa, kde dodávka najela do davu...
„Naše myšlenky jsou s oběťmi.“ Světoví politici odsuzují útok v Barceloně

Světoví politici odsoudili čtvrteční teroristický útok v Barceloně. Smutek nad událostí vyjádřili americký prezident Donald Trump, předseda Evropské komise...  celý článek

V centru Barcelony najel řidič dodávky do davu lidí. (18. 8. 2017)
Svědci: Útočník jezdil zleva doprava, chtěl přejet co nejvíc lidí

Barcelona se ve čtvrtek stala dalším z evropských měst, které si teroristé vybrali pro útok autem. Přímí svědci popisují, že když bílá dodávka najela do...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.