Vláda schválila program. Slibuje lepší výběr daní, k euru je daleko

Zlepšíme výběr daní a zvýšíme zdanění hazardu, i to slibuje koaliční vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL v programovém prohlášení, které ministři ve středu večer jednomyslně schválili. Vláda počítá s tím, že deficit veřejných financí by po celé volební období neměl překročit tři procenta hrubého domácího produktu.

Premiér Bohuslav Sobotka a šéf hnutí ANO, ministr financí Andrej Babiš | foto:  Petr Topič, MAFRA

"Přihlásili jsme se k politice hospodářského růstu, ekonomickému programu, který bude založen na podpoře podnikání, na podpoře fungující a transparentní státní správy, na efektivním trhu práce, dlouhodobě udržitelném penzijním systému, sociálním smíru ve společnosti a investicích do vzdělání, vědy a výzkumu," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

S programovým prohlášením, které vláda předem projednala i s odbory i se zástupci zaměstnavatelů v tripartitě, předstoupí premiér Sobotka 18. února před Sněmovnu. ČSSD, ANO a KDU-ČSL mají ve Sněmovně dohromady 111 poslanců z 200 a díky tomu by měla důvěru pohodlně získat.

Do programového prohlášení podle premiéra vláda zapracovala připomínky odborů i zaměstnavatelů. (pracovní verzi dokumentu najdete zde) Podobu textu považují lídři koaličních stran Sobotka, šéf ANO Andrej Babiš a předseda lidovců Pavel Bělobrádek za kompromis. Text prohlášení dostanou poslanci, jednu kopii textu vláda doručí i na Hrad prezidentovi Miloši Zemanovi.

Babiš: Začneme fiskálním paktem, k euru je daleko

"Cesta k euru je dlouhá. Domluvili jsme se, že začneme fiskálním paktem, který má také různé alternativy. To by měl být první krok. Určitě není reálné, že by naše vláda mohla realizovat vstup do eurozóny," řekl ministr financí Babiš.

Posunem je už to, že se vláda přihlásí k fiskálním paktu evropských zemí, což vláda Petra Nečasa kvůli skeptickému postoji ODS neudělala. Česko tak bylo spolu s Velkou Británií jedinou zemí Evropské unie, která se tak zachovala.

V oblasti zdravotnictví vláda potvrzuje plán na rušení poplatků u lékaře a za recept, zůstane jen poplatek za pohotovost. Snížit se má DPH za léky, aniž je v dokumentu řečena přesná výše sazby. Skončí reforma penzí s možností přesměrovat část sociálních odvodů do soukromých penzijních fondů, což prosadila vláda Petra Nečase. Sobotkův kabinet chce také postupně zvyšovat minimální mzdu a už od příštího roku se vrátit k valorizaci penzí o celou inflaci.

"Vláda může splnit své programové prohlášení, může se chovat rozpočtově zodpovědně, ale není možné oboje současně," kritizuje vládní program exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Kriticky program vlády hodnotí i ODS. Šéf občanských demokratů Petr Fiala ohodnotil plány vlády jako slepenec rádoby populárních opatření, který dohromady nebude fungovat. (více o kritice opozice zde)

Před hlasováním o důvěře k vládě vystoupí před poslanci i prezident Zeman, jehož také premiér písemně pozval na některé z příštích jednání vlády.

© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.