Palmy v Malajsii halí šero, když tany vyrážejí shánět potravu. Pijí nektar z květů, který se díky přítomnosti kvasinek mění na téměř čtyřprocentní roztok alkoholu. Tedy nápoj řádově srovnatelný s pivem.
Konzumací nektaru stráví denně dvě hodiny - více než jakýmkoliv jiným způsobem obživy.
Frank Wiens a Annette Zitzmannová z univerzity v Bayreuthu nyní přišli s překvapivým objevem: Navzdory způsobu obživy na tanách alkohol nezanechává žádné následky. Uvedli to ve vědecké revue Proceedings americké Národní akademie věd.
Svá tvrzení podpořili chemickým rozborem chlupů bujaře popíjejícího živočicha, který se na rozdíl od jiných zástupců živočišné říše alkoholem živí téměř výlučně.
"Množství alkoholu v krvi několikanásobně překračuje povolenou hranici v mnoha zemích. Zjištění, jak jsou tany schopné alkohol odbourávat, by mohlo pomoci k vývoji přípravku pomáhajícího při otravě alkoholem," komentoval objev pro server LiveScience.com mikrobiolog Marc-André Lachance.
Odolnost na alkohol si tany v Malajsii podle všeho vypěstovaly během dlouhých milionů let vývoje, kdy palmy byly nejdostupnějším zdrojem potravy.
Tany jsou velmi podobné desítky milionů let starému předku primátů. To naznačuje, že konzumace alkoholu živými tvory spadá do mnohem vzdálenější minulosti než do doby před devíti tisíci lety, kdy lidstvo objevilo postup výroby piva, uvedl server TheLocal.de.