Pro úplný zákaz kouření jsou dvě třetiny nekuřáků a třetina kuřáků, zjistili medici pátého ročníku první lékařské fakulty Univerzity Karlovy.
Na názory týkající se pasivního kouření se ptali 830 návštěvníků pražských restaurací a barů v rámci stáže z hygieny a epidemiologie.
"Najdou se i nekuřáci, kteří proti zákazu jsou, protože si myslí, že zákaz kouření je omezování lidské svobody. Alespoň takto to zdůvodňovali," komentovala za studenty pro ně nejpřekvapivější výsledek Eva Janušová.
Studenti zjišťovali i povědomí o škodlivosti kouření. Většina kuřáků věděla, že kouření způsobuje rakovinu plic, poruchy erekce i srdeční infarkt. Někteří se však bránili striktní formulaci, že kouření způsobuje tato onemocnění, tvrdili, že ke vzniku třeba jen napomáhá, uvedla Janušová.
Pasivní kouření škodí stejně jako aktivní
Vliv pasivního kouření na personál restauračních zařízení zkoumala další skupina mediků. Personálu měřili oxid uhelnatý (CO) ve vydechovaném vzduchu. Z 25 zaměstnanců měli CO v normě pouze dva zaměstnanci, jeden nekuřák a jeden kuřák. Vysoká koncentrace oxidu uhelnatého způsobuje, že organismus je víceméně přidušený, řekla studentka Iva Fantová.
ZÁKAZ KOUŘENÍ
|
Pasivní kouření v zásadě způsobuje stejná onemocnění jako kouření aktivní, ale v menší míře. Je zde však výjimka, a tou jsou cévy. K poškození cév úplně stačí zakouřená restaurace.
Po hodině pobytu v ní lze nejenom naměřit vyšší hodnoty oxidu uhelnatého ve výdechu, ale prokazatelné jsou i změny na výstelce tepen a další vlivy. To je právě to, co způsobuje infarkty, vysvětlila odbornice. Pasivní kouření tedy prokazatelně způsobuje nemoci a předčasná úmrtí. "Fakta jasně hovoří pro nekuřácké veřejné prostory," shrnula.