Výzkum mezi obyvatelstvem žijícím v Nebrasce zjistil, že lidé, kteří snědí nejvíce masa, jsou vystaveni třikrát většímu nebezpečí onemocnění rakovinou jícnu a dvojnásobnému ohrožení rakovinou žaludku oproti lidem, kteří jedí to, co označují výzkumníci za zdravou dietu.
Lidé, kteří jedli mnoho mléčných výrobků a současně měli sklon jíst mnoho masa, byli vystaveni u obou druhů rakoviny dvakrát většímu riziku, praví se v odborné stati v lednovém čísle odborného časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
Mary Wardová, Hongley Chen a jejich kolegové z národního ústavu rakoviny na Tuftsově univerzitě v Bostonu a na jiných místech sledovali 124 lidí s rakovinou žaludku, 124 lidí s rakovinou jícnu a 449 lidí, kteří netrpí rakovinou.
Kladli jim podrobné otázky na jejich stravovací návyky a pak charakterizovali jejich dietu jako "zdravou", "s vysokým obsahem masa", "s vysokým obsahem mléka", "s vysokým obsahem slaných zákusků", s vysokým podílem dezertů a s vysokým podílem bílého chleba.
Takzvaná zdravá dieta měla největší podíl ovoce, zeleniny a celých obilnin a všeobecně odpovídala doporučením, aby lidé jedli alespoň pět porcí ovoce a zeleniny denně, až deset porcí obilovin, chleba a těstovin a jen dvě až tři malé porce masa. Skupina zdravě se stravujících - 21 procent sledovaných osob také zpravidla jedla nejméně kalorií.
Vědci ve zprávě shrnuli, že 33 procent pacientů s rakovinou žaludku a pětatřicet procent pacientů s rakovinou jícnu patří do skupin s dietou s vysokým obsahem masa nebo vysokým obsahem mléka.