Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vegetariáni jsou méně ohroženi rakovinou

  0:01aktualizováno  0:01
Lidé jejichž strava je hodně masitá, jsou vystaveni více než trojnásobnému nebezpečí postižení rakovinou jícnu a dvojnásobnému nebezpečí onemocnění rakovinou žaludku než ostatní, zjistili američtí vědci. Tuto nepochybně ne zcela neočekávanou informaci obsahuje zpráva o výsledcích výzkumů, které spojují vznik rakoviny s požíváním masa, zejména "červeného", jako je hovězí. Nejčastěji je spojováno onemocnění rakovinou tlustého střeva s dietou s vysokým obsahem masa.

Výzkum mezi obyvatelstvem žijícím v Nebrasce zjistil, že lidé, kteří snědí nejvíce masa, jsou vystaveni třikrát většímu nebezpečí onemocnění rakovinou jícnu a dvojnásobnému ohrožení rakovinou žaludku oproti lidem, kteří jedí to, co označují výzkumníci za zdravou dietu.

Lidé, kteří jedli mnoho mléčných výrobků a současně měli sklon jíst mnoho masa, byli vystaveni u obou druhů rakoviny dvakrát většímu riziku, praví se v odborné stati v lednovém čísle odborného časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
Mary Wardová, Hongley Chen a jejich kolegové z národního ústavu rakoviny na Tuftsově univerzitě v Bostonu a na jiných místech sledovali 124 lidí s rakovinou žaludku, 124 lidí s rakovinou jícnu a 449 lidí, kteří netrpí rakovinou.

Kladli jim podrobné otázky na jejich stravovací návyky a pak charakterizovali jejich dietu jako "zdravou", "s vysokým obsahem masa", "s vysokým obsahem mléka", "s vysokým obsahem slaných zákusků", s vysokým podílem dezertů a s vysokým podílem bílého chleba.

Takzvaná zdravá dieta měla největší podíl ovoce, zeleniny a celých obilnin a všeobecně odpovídala doporučením, aby lidé jedli alespoň pět porcí ovoce a zeleniny denně, až deset porcí obilovin, chleba a těstovin a jen dvě až tři malé porce masa. Skupina zdravě se stravujících - 21 procent sledovaných osob také zpravidla jedla nejméně kalorií.

Vědci ve zprávě shrnuli, že 33 procent pacientů s rakovinou žaludku a pětatřicet procent pacientů s rakovinou jícnu patří do skupin s dietou s vysokým obsahem masa nebo vysokým obsahem mléka.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Arabsko-kurdské milice SDF dobyly z rukou bojovníků Islámský stát město Rakká...
Hlavní město Islámského státu padlo, bitva o Rakká trvala pět měsíců

Arabsko-kurdské milice SDF dobyly z rukou bojovníků Islámského státu město Rakká, jež dříve sloužilo jako hlavní město džihádistů v Sýrii. Bitva o město si od...  celý článek

Cvičení afghánské armády nedaleko Kábulu (17. října 2017)
Krvavé úterý v Afghánistánu. Válka s Talibanem vstupuje do Trumpovy éry

Nekončící válka v Afghánistánu se dostává do nové fáze. Američané v rámci nové strategie stupňují nálety na Taliban a počet civilních obětí rychle roste....  celý článek

Škeble
Mlži na dně Baltského moře vyrobí víc metanu než dvacet tisíc krav

Na negativní dopady produkce hovězího masa upozorňují ekologové již dlouho – dobytek na farmách je významným zdrojem metanu, který se podílí na globálním...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.