Asi 25 expertů, které do Ženevy svolala Světová zdravotnická organizace po alarmujících zprávách ze Švédska a USA, zatím nevydalo žádné pokyny, zda mají lidé změnit své stravovací návyky. Konstatovali pouze, že zmíněné výzkumy způsobují "vážné znepokojení".
Závěrečná zpráva obsahuje doporučení, aby lidé jedli "co nejvíce vyváženou stravu s vysokým obsahem ovoce a zeleniny" a pokud možno "omezili příjem tučných a smažených pokrmů".
Setkání předcházel výzkum Švédského národního úřadu pro potraviny, z něhož vyplývá, že některé pokrmy, jako například smažené hranolky, bramborové lupínky, cereálie a chléb upečený na prudkém ohni, mohou obsahovat velké množství akrylamidu, který u laboratorních myší prokazatelně vyvolává rakovinu.
Tento závěr později potvrdily i obdobné výzkumy v USA, Norsku, Británii, Švýcarsku a Německu.
WHO a Světová organizace pro potraviny a zemědělství (FAO) se zatím vyhýbají tomu, aby vydaly jasné instrukce, zda se mají lidé takovým potravinám vyhnout. Průzkum totiž nalezl znepokojivé hodnoty akrylamidu pouze ve výrobcích některých značek.
Přestože není zatím ani zcela zřejmé, jak akrylamid vlastně vzniká, jeden z účastníků schůzky v Ženevě, Arnold Dieter z německého Institutu na ochranu zdraví spotřebitelů, jej připsal na vrub smažení. Podle něj existuje přímá souvislost mezi délkou přípravy pokrmů a množstvím akrylamidu v nich obsaženého. Hranolky smažené delší dobu jsou podle něj nebezpečnější.
Karcinogennost akrylamidu byla zatím prokázána u laboratorních myší. Stejný účinek na lidi zatím nebyl prokázán, avšak považuje se za velmi pravděpodobný.