Akrylamid způsobuje u myší různé druhy rakoviny, jeho vliv na lidské zdraví se právě zkoumá. Jednou ze základních otázek, kterou vědci z USA, Kanady, Japonska a Británie řeší, je, jak vlastně látka vzniká.
Její obsah u hranolků a chipsů od různých firem se navíc značně liší. Nejhůř dopadly při amerických testech kukuřičné lupínky "tacos", dobře si nevedly ani hranolky u McDonald's - obsahovaly až pětsetkrát vyšší hodnoty, než povolují hygienické normy v USA.
Pozor na akrylamid
Švédští a američtí vědci zjistili, že tato rakovinotvorná látka je přítomna v některých smažených potravinách v daleko větším množství, než bylo dosud známo.
Akrylamid se používá při výrobě plastů, barev a k čištění pitné vody. Při pokusech na zvířatech se ukázalo, že je karcinogenní. I když jeho stopy byly nalezeny například ve vodě již dříve, jeho přítomnost ve velkých dávkách v základních potravinách způsobila šok.
• Akrylamid je látka, jejíž karcinogennost byla prokázána na pokusných myších. Vědci zkoumají, zda může způsobit újmu i lidem. • V USA je povoleno pouze 0,12 miligramu akrylamidu na sklenici pitné vody. Hranolky u McDonald's obsahovaly podle amerických testů až 72 miligramů této látky. • Vědci zatím nevědí, jak akrylamid vzniká. Je pravděpodobné, že se tak děje během smažení potravin. |
Řada vědců vyjádřila pochyby o švédských výsledcích vzhledem k tomu, že byly uveřejněny na vládní tiskové konferenci namísto obvyklého publikování ve vědeckém časopisu. Americký federální úřad pro potraviny a léky (FDA) však oznámil, že vyvinul vlastní metodu ke zjištění přesné úrovně obsahu akrylamidu a testuje desítky produktů.
Zkoušky mají ukázat, jak a proč se vyvíjí akrylamid v procesu tepelné úpravy potravin. Představitelé potravinářského průmyslu studie kritizují. Gene Grabowski z Grocery Manufacturers of America říká: "Akrylamid je přítomen v potravě od chvíle, kdy jsme začali péct a smažit. Neexistují zatím důvody měnit stravovací návyky."
Vědci diskutují za zavřenými dveřmi
V Ženevě se mezitím 25 vědců včetně zástupců FDA setkalo za zavřenými dveřmi na třídenním zasedání pod záštitou OSN ve snaze získat představu o tom, "co je a co není známo", jak řekl mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Gregory Hartl. Závěry se očekávají ve čtvrtek.
Americká zjištění se shodují s tím, co zjistili evropští vědci. Z několika desítek druhů potravin od provozovatelů rychlého občerstvení byl zjištěn největší obsah ve velké porci smažených hranolků. Nejvíce - 72 mikrogramů - ho bylo nalezeno v hranolkách od McDonald's.
Studie: nejhorší jsou hranolky a tacos
Americký úřad pro ochranu životního prostředí přitom připouští limit 0,12 mikrogramu ve sklenici pitné vody. Mluvčí firmy McDonald's Walt Riker však prohlašuje, že jeho firma podává "bezpečné a zdravé jídlo".
Americký vědecký tým nalezl záhadné odchylky v úrovních u jednotlivých výrobců. Jedna značka popkornu obsahovala nepatrné množství akrylamidu, jiná mírné množství, zatímco v podobně připravených plackách tacos ho bylo mnohem více.
Jorgen Schlundt z oddělení bezpečnosti potravin při WHO uvádí, že typy rakoviny vyvolávané akrylamidem u zvířat nejsou omezeny na zažívací trakt, ale postihují mléčné žlázy a varlata, jakož i pokožku. Zdůraznil však, že nejsou žádné důkazy, že je tomu tak i u lidí.