Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vědci čekají na modrofialovou skvrnu, která usvědčí bakterii-zabijáka

  15:50aktualizováno  20:59
Pátrání po původci smrtící infekce způsobované bakterií EHEC pokračuje. V hledáčku vědců jsou po vyloučení španělských okurek rajčata, salát, ale také maso a ovoce. Němečtí mikrobiologové prověřili už více než 130 vzorků potravin.

Bakterie Enterohemoragické Escherichie coli (EHEC) | foto: Profimedia.cz

V místnosti pro pěstování bakterií ve veterinárním institutu v Hannoveru je krásně teplo: při 37 stupních se pravidelně třesou plošiny s asi dvaceti vzorky potravin.

"Naším cílem je vypěstovat bakterie EHEC," vysvětluje mikrobiolog Martin Runge z dolnosaského zemského úřadu pro ochranu spotřebitele a bezpečnost potravin v Hannoveru. Nadrobno nakrájené kousky zeleniny, ovoce a masa potom Runge prověří na životu nebezpečnou bakterii EHEC, píše německá agentura DPA.

Ve třech laboratořích v Dolním Sasku pátrají mikrobiologové po původci infekce EHEC v Německu. Poté, co byly jako potenciální původce vyloučeny španělské okurky, stojí vědci před hádankou. "Pracujeme o víkendech a svátcích, abychom zjistili, kde se původce bakterie schovává," říká mikrobioložka Heidi Kuiperová.

Němečtí a římští vědci se na původci bakterie neshodnou

Zatímco německé úřady nadále varují před konzumací čerstvé zeleniny a nejnovější studie Institutu Roberta Kocha podezření na tento zdroj podporuje, evropská referenční laboratoř v Římě dnes zdůraznila, že její analýzy taková podezření nepodporují.

Odborníci oslovení agenturou Reuters uvádějí, že mutace bakterie zvané enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) produkuje velmi jedovatý toxin společně s nezvyklým biologickým "lepidlem", které jí umožňuje dobře se uchytit v lidských střevech. Za poslední dva dny se v Německu nově nakazilo 200 lidí.

Na vině však nemusí být nutně konzumace čerstvé zeleniny, před níž úřady varují. "Alarmismus vůči konzumaci zeleniny je neoprávněný, protože laboratorní rozbory neumožnily podpořit hypotézu, že infekce má původ v kontaminované zelenině," citovala římskou laboratoř agentura AFP.

Víte, co jste jedli v posledních deseti dnech?

Více než 130 vzorků potravin již mikrobiologové v dolnosaských laboratořích prověřili, ale všechny jsou negativní.

Rozšíření nákazy

Dosud údajně nejjedovatější typ bakterie E.coli napadl přes 1700 lidí, na svědomí má 19 úmrtí, z toho 18 v Německu. Tam bakterii zjistili u 1733 lidí, z nichž 520 trpí životu nebezpečným hemolyticko-uremickým syndromem, který může vést k selhání ledvin. Dalších 80 lidí je nakažených v dalších zemích. V Česku je zatím jeden prokázaný případ.

"Nemáme ještě žádnou stopu," říká Silke Klotzhuberová ze zemského úřadu pro bezpečnost potravin. Všechny testy spočívaly na informacích od pacientů. "Ale vzpomněli byste si přesně, co jste jedli v posledních deseti dnech?" ptá se Klotzhuberová. Před takto dlouhou dobou se člověk mohl nakazit bakterií EHEC.

Kromě rajčat, salátu a okurek zkoumali mikrobiologové v Hannoveru hovězí maso, párky, jahody a limetky. Pocházely ze supermarketů, trhů a chladniček pacientů. "Z každého vzorku vezmeme 25 gramů," vysvětluje mikrobioložka Asmien Brixová. Nejméně dva dny trvá analýza v laboratoři. "Bakterie EHEC jsou živé organismy, o které musíme pečovat," říká Brixová.

Čekání na fialovou skrvnu

Krátce předtím, než původce zemře, uvolní do okolí zvlášť velké množství jedovatých látek, které lze dokázat pomocí protilátkové reakce, takzvaným ELISA testem. Navíc lze kolonie bakterií EHEC obarvit, a pokud se jedná o původce EHEC, vznikne modrofialová skvrna. Zatím se však taková skvrna v Dolním Sasku neobjevila. "Všichni jsme na číhané," říká Runge.

Jakmile bude původce EHEC v nějaké potravině objeven, okamžitě bude odeslán ke stanovení výše rizika do spolkového institutu do Berlína. Runge věří, že jakmile budeme mít konečně první stopu, může se všechno rychle změnit. Vědci se obzvlášť soustředí na typ bakterie EHEC 0104, který pravděpodobně spustil životu nebezpečné onemocnění.

"Nicméně je to ale tak, jako kdybyste hledali mezi mnoha E. coli bakteriemi Karla Müllera," vysvětluje Kuiperová. Než by potravinářská inspekce našla někoho, kdo se takto jmenuje, a ještě by ho identifikovala jako správného Karla Müllera, mohlo by to trvat dny ale i týdny.

Autoři: ,






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Spisovatelka Kateřina Janouchová  v Show Jana Krause
Literátka Janouchová urážela švédskou političku, ta podala trestní oznámení

Poslankyně švédské Levicové strany Rossana Dinamarcaová podala trestní oznámení na spisovatelku a novinářku českého původu Kateřinu Janouchovou žijící ve...  celý článek

Hlavní město Tchaj-wanu Taipei v době výpadku elektřiny (15.8.2017)
Tchaj-wan postihl masivní blackout. Ministr se lidem omluvil a rezignoval

Tchajwanský ministr hospodářství Li Čch’-kung rezignoval poté, co více než 6 milionů domácností v úterý postihl výpadek proudu. Uvedla to agentura AP. Ministr...  celý článek

Donald Trump na tiskové konferenci v Trump Tower v centru Manhattanu (15. srpna...
Trump překvapil média surreálnou tiskovkou, zaskočil i své poradce

Donald Trump má za sebou jednu z nejpodivnějších tiskových konferencí od nástupu do Bílého domu. Bojovné vystoupení, v němž se vrátil k víkendovým nepokojům v...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.