Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vědci doporučují pravěké menu

  21:00aktualizováno  21:00
Maso divokých zvířat, které jedli pravěcí lovci, obsahuje zdravější tuky než současný chovný dobytek. Tento objev podporuje myšlenku, že paleolitická strava je klíčem k dobrému zdraví. Před patnácti tisíci lety jedli lidé maso ulovených zvířat a ryb a k tomu semena a rostliny, které nasbírali. Z toho důvodu byli zdravější, tvrdí odborník na výživu Lauren Cordain z univerzity v americkém Coloradu.

Cordain se svými kolegy prokázal, že maso divokých jelenů, srn a antilop obsahuje prospěšnější tuky než maso z dobytka krmeného obilovinami. Přechod ke stravě našich předků by mohl podle něho přispět k boji proti globálnímu šíření obezity a s tím souvisejících nemocí. "Měli bychom se snažit, aby se maso chovných zvířat podobalo masu zvířat divokých," říká.

Cordain patří mezi několik světových odborníků, kteří doporučují paleolitickou stravu. Ta vylučuje zpracované potraviny jako mléčné výrobky, rafinované obiloviny, sůl a přidané tuky. Základem je místo toho libové maso, ryby, čerstvá zelenina a ovoce.

Zastánci této stravy se domnívají, že lidé se vyvinuli k životu lovců a sběračů a že neměli čas adaptovat se na moderní životní styl plný průmyslově vyráběného jídla a pohodlí.

"Myslíme si, že existuje nesoulad mezi podmínkami životního prostředí, pro něž jsme byli vybráni, a mezi těmi, ve kterých dnes žijeme," vysvětlil Cordain.

Tato teorie je částečně založena za studiích současných komunit lovců a sběračů. Staffan Lindeberg z univerzity ve švédském Lundu například zjistil, že obyvatelé Papuy-Nové Guineje, kteří jedí sladké brambory, ovoce, ryby a kokosové ořechy jen zřídka trpí srdečními chorobami.

Paleodieta kupodivu docela odpovídá moderním stravovacím doporučením. Nakolik ale představuje pravěké menu, zůstává sporné. Podle antropologa Stanleyho Ulijaszeka z britské Oxfordské univerzity měly minulé populace žijící v různých částech světa odlišnou dietu. Eskymáci nejspíš jedli výhradně maso, zatímco ostatní národy zase převážně zeleninu.

Navzdory tomu, že přesné proporce ve stravě pravěkých lidí nemohou být určeny, je princip vyloučení průmyslově zpracovaných potravin rozumný, soudí Lindeberg. Vědec chce nyní testovat, zda tento stravovací režim může v civilizovaných společnostech snížit výskyt nejzávažnějších nemocí jako srdeční choroby nebo cukrovku.

Barry Bogin, odborník na antropologii a obezitu z Michiganské univerzity, ovšem upozornil, že účastníci pokusu by měli být vystaveni také fyzické zátěži, stejně jako naši předkové.

Cordain a jeho tým porovnali svaly, mozek, morek kostí a tuk divokých zvířat a dobytka. Biftek ze zvěřiny měl dvě procenta tuku, zatímco libové hovězí pět až sedm procent. Tkáň divoké zvěře obsahuje také více mastných kyselin omega-3, které se nacházejí v rybách a jsou spojovány s nižším rizikem srdečních onemocnění.

Autor:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Americký bombardér B-52 během nízkého průletu nad dráhou mošnovského letiště
Americké bombardéry mají mít stálou pohotovost jako za studené války

Americké letectvo se kvůli napětí se Severní Koreou chystá na možnost, že strategické bombardéry B-52 budou stejně jako v dobách studené války v neustálé...  celý článek

Léky jsou v Africe k dostání i na trzích. Jejich kvalitu zde však nikdo...
V Africe bují byznys s padělanými léky. Obsahují škrob i nemrznoucí látku

V byznysu s padělanými léky se ročně točí miliardy dolarů. Do oběhu se dostávají hlavně v rozvojových zemích, kde je lidé kupují na trzích. Stále častěji se...  celý článek

Mnohé recyklační továrny stále spoléhají na ruční práci.
Čínu zavalily použité baterie z elektromobilů. V recyklaci leží miliardy

Čínské recyklační továrny, které se specializují na likvidaci elektroniky, před sebou mají novou výzvu. V zemi prudce roste prodej elektromobilů, které...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.