Loni v říjnu vědci zveřejnili studii, která by v budoucnu mohla zachránit miliony lidí před nemocemi. Společnost ProdiGene si totiž nechala patentovat metodu očkování jídlem. Látka, která pomůže organismu vytvořit potřebnou imunitu, by měla být ukryta v běžných potravinách.
Rozvojový svět si nemůže očkování dovolit |
Představitelé firmy tvrdí, že dokáží chránit před onemocněními přenášenými viry i bakteriemi.
Při výrobě vakcíny se mění DNA
Vývoj potřebné očkovací látky není pro badatele komplikovaný. Nejprve získají gen z povrchu viru, který pak vloží do DNA bakterie, která funguje jako poštovní doručovatel.
Bakterie pak nakazí obilí. Vznikne hybridní DNA, která je znovu předána pošťákovi. Ten ji přenese do vybrané plodiny určené ke konzumaci - například do semen kukuřice. Takto geneticky upravená odrůda pak i po zpracování obsahuje proteiny, které vybudí imunitní reakci a připraví tělo na infekci.
Podobný výzkum dělají i další týmy
ProdiGene vycházela z deset let starého objevu týmu vedeného Charlesem Arntzenem z texaské A-M univerzity. Ten nyní působí na Arizonské univerzitě. Podobným výzkumem se zabývají i další vědecká pracovišzě a výzkumné týmy.