Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V temné restauraci obslouží hosty slepci

  17:01aktualizováno  17:01
Na netradiční večeři si budou brzy moci zajít obyvatelé Londýna. Známý francouzský restauratér tam totiž v únoru otevře podnik s příznačným názvem "Ve tmě". Lidé si v něm budou pochutnávat na specialitách v úplné tmě a obsluhovat je budou slepí lidé.

Netypická restaurace má sblížit slepé lidi se zdravými. | foto: danslenoir.fr

Ve zvláštní restauraci se zřejmě nenechají zaměstnat šéfkuchaři, kteří si potrpí nejen na chuťovou, ale i vizuální bohatost jídel. Edouard de Broglie je však přesvědčen, že se jeho podnik chytí. "Nic jiného nepovzbudí chuťové buňky tak, jako tma," míní.

Jídlo si hosté vyberou ještě v osvětleném baru. Slepý personál je potom zavede do tmavé místnosti. V Paříži, kde už podobná restaurace funguje rok a půl, si prý osmdesát procent zákazníků vybírá menu s překvapením.

"Spoustu lidí ta tma opravdu mate a neví, co jí. Často například zaměňují tuňáka za telecí maso," uvedl de Broglie. "Napoprvé je to celkem skličující zážitek," dodal manažer londýnské restaurace Nicolas Chartier.

"Od toho tu však jsou číšníci a servírky, aby hosty uklidnili. Jsou to ti nejlepší lidé do tmy. Je to jejich svět. Cítí se v něm velmi sebejistě," vysvětlil.

Restaurace má sblížit slepé se zdravými
De Broglie nepochybuje o tom, že jeho novinka ve způsobu stravování nadchne i konzervativní Angličany. "Ve tmě nefungují žádná pravidla etikety. Je těžké nebavit se s tím, kdo sedí vedle vás. Atmosféra je proto velmi družná a veselá," řekl.

Navíc poskytuje užitečný vhled do světa slepých. "Boří to bariéry. Tím, že se na dvě hodiny svěříte do rukou handicapovaného člověka, se toho o něm hodně dozvíte," míní de Broglie.

A jak si člověk pochutná, když se v úplné tmě snaží nahmatat vidličku a nůž a nepřevrhnout při tom skleničku s vínem? "Svět se v tu chvíli zdá nekonečný, ale vyvolává to i klaustrofobii," zhodnotil zážitek britský list The Independent ve svém nedělním vydání.

"Naše chuťové buňky byly zburcované, ale také velice zmatené. Po hodině a půl už jsme zoufale prahli po návratu mezi lidi a barvy venku," dodali autoři článku.

Marcu Pierru Whiteovi, který má v Londýně řetězec populárních restaurací, připadá idea tmavé restaurace směšná. "Oči jsou při jídle stejně důležité jako chuť. Tohle pro mě není vybrané stravování. Majitel však přinejmenším ušetří za elektřinu," řekl.

Autoři: ,


Trump ohrožuje světovou bezpečnost, řekl historik Lukeš v Rozstřelu



Hlavní zprávy

Další z rubriky

Sjezd ČSSD v Brně - (zleva) brněnský primátor Roman Onderka, jihomoravský hejtman a kandidát na předsedu ČSSD Michal Hašek a Zdeněk Škromach (18. března 2011)
ZÁPISNÍK: Troubové a hněv. ČSSD, ani Zeman nechápou míru vzteku v zemi

Soutěž o nejpitomější výmluvu v sociální demokracii. Podlehl Zeman přesvědčení o neomylnosti? Babiš jde nahoru. To jsou témata zápisníku "Minulý týden"...  celý článek

Torontský starosta Rob Ford se přiznal, že v minulosti kouřil crack.
ZÁPISNÍK: Naše česká Kanada. Jak starosta řádil, lhal a měl podporu

Škromach oceňoval konspirační teorie. Srovnání: česká politika a starosta Toronta, který kouří crack, lže a pije. Boj proti drogám selhal. To jsou témata...  celý článek

Miroslav Kalousek po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.
ZÁPISNÍK: Několik slov chvály

O jednom kolegovi novináři a o nadávání na média. O české otázce a třech divadelních představeních. A také gratulace Miroslavu Kalouskovi, to jsou témata...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.