Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuře a la bažant a jahelník. Nejlépe vaří školní jídelna v Malešicích

  18:31aktualizováno  18:31
Spíše než ve školní jídelně to v soutěži o nejlepší oběd vypadalo jako v exkluzivní restauraci. Pamětníkům by při pohledu na načančané talíře zaskočila hrachová kaše v hrdle: Pošírované kuřecí kuličky se zázvorem, kuskusový dezert se švestkami... Nejlépe si vedli kuchaři z učiliště v pražských Malešicích.

Příprava jídla při soutěži o nejlepší oběd | foto: ČTK

V soutěži školních jídelen, které jsou doménou žen, uspěl ryze mužský kuchařský tým. A to s polévkou z červené řepy, kuřecím stehnem a jahelníkem se švestkami. "Děláme to dvakrát do měsíce, patří to na škole k nejoblíbenějším jídlům," řekl iDNES.cz Jakub Cuc z malešického Středního odborného učiliště gastronomie.

Kuchařky a kuchaři měli za úkol připravit polévku, hlavní chod s drůbežím masem a dezert, které běžně servírují svým školákům. Při přípravě jedné porce nesměli překročit rozpočet 34 korun.

Vítězné menu

  • polévka z červené řepy s tvarohovými nočky
  • konfitované kuřecí prso a la bažant obalené v anglické slanině, kapustové pyré, glazírovaná červená cibulka
  • jahelník se švestkami a jablko-švestkovou omáčkou
Vítězné jídlo v soutěži O nejlepší školní oběd (27. srpna 2013)

Porota, kterou tvořili kuchaři, výživoví experti či zástupci státních úřadů, hodnotila na jídlech chuť, výběr surovin či nutriční hodnoty. Například herečka a autorka kuchařek Markéta Hrubešová ocenila, když v jednotlivých menu objevila lilek, řepu, cizrnu či špenát. "Je dobré, že si to děti odmala zvykají jíst," podotkla.

Právě zelenina není na školách příliš populární. "I na ni si ale děti postupně zvykají. Děláme saláty, které si docela dávají. Už to pro ně není tak odpudivé. Snad je to naučíme," uvedla pro iDNES.cz Růžena Žižlavská, vedoucí "bronzové" Školní jídelny Novolíšeňská v Brně, která denně vaří 1 100 obědů pro několik škol.

Děti mají z domova často špatné stravovací návyky

Vařit pro děti je docela alchymie, protože všechny školní jídelny musí dodržovat takzvaný spotřební koš. Ten stanovuje, kolik každé jídlo má pro žáka daného věku obsahovat gramů masa, ryb, mléka, brambor či volných tuků. Jeho dodržování kontrolují hygienici a Česká školní inspekce. Podle její poslední výroční zprávy některé školy zanedbávají ryby, luštěniny a zeleninu.

"Kvalita školních jídelen se ale stále zlepšuje," řekla Anna Packová, ředitelka soutěže a referentka pro školní stravování brněnského magistrátu. Školy se však potýkají s tím, že mnoho dětí má z domova špatné stravovací návyky a upřednostňuje sladkosti a další nezdravá jídla.

I proto jídelny zkouší lecjaké fígle, jak malé strávníky obelstít. Například kuchařky z mateřské školky v pražské Liboci soutěžili s polévkou nazvanou KFC, ve které neplavala usmažená kuřecí křidélka, ale jednalo se o Kreativní francouzskou cibulačku. A dva malí porotci, žáci z pražské ZŠ Chelčického, která finále hostila, pro ni zvedli palec nahoru.

Soutěž O nejlepší školní oběd pořádá od roku 2010 Všeobecná zdravotní pojišťovna a Společnost pro výživu. Je součástí osvětového programu, který propaguje zdravý životní styl a zaměřuje se na boj proti nadváze a obezitě dětí. Do soutěže se celkem přihlásilo 88 školních jídelen, ve finále zápolilo deset nejlepších kuchařských týmů. 

Školní jídelny začaly v Československu vznikat po druhé světové válce. V současnosti jich funguje zhruba 9,4 tisíce a stravuje se v nich zhruba 70 procent školáků.

Autor:






Hlavní zprávy

Menzies Aviation (Czech), s.r.o.
Pracovník skladu

Menzies Aviation (Czech), s.r.o.
Hl. m. Praha, Středočeský kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.