"Přestože zařízení nebylo tři roky spuštěno, rozjeli jsme výrobu bez větších potíží," uvedl předseda představenstva společnosti Meli Leopold Klabal.
Cukrovku pro litovelský závod vypěstovali zemědělci z Olomoucka a Prostějovska.
Jelikož cukrovar spustil kampaň až nyní, vyhnul se problémům, které měla většina pěstitelů a zpracovatelů v deštivém září. Půda byla velmi rozbahněná, cukrovka se špatně vyorávala a měla i nízkou cukernatost.
"Se sklizní nyní problémy nejsou a i bulvy jsou čistší. Stoupla také cukernatost, v současné době se pohybuje mezi 15 a 16 procenty," uvedl Klabal.
Litovelský cukrovar se v devadesátých letech neúnosně zadlužil. Před třemi lety musel kvůli tomu zastavit výrobu a dostal se do konkurzu. Novým majitelem se stala akciová společnost Meli Smržice, která ho ve veřejné dražbě koupila za 107 milionů korun. V současné době zaměstnává sedm desítek pracovníků a v kampani vypomáhá dalších zhruba devadesát brigádníků.
Radost z obnovení provozu cukrovaru kazí okolnost, že Státní fond zemědělského intervenčního fondu nepřidělil litovelskému závodu kvótu 16 tisíc, ale jen 3 tisíce tun cukru. Litovelští se proti tomu odvolali.
"O výsledku odvolání jsme zatím nedostali písemné vyrozumění, a tak nemůžeme říci, co dál podnikneme," uvedl Klabal.
S cukernými kvótami nejsou spokojeni ani někteří další zpracovatelé v zemi a uvažují, že proti jejich rozdělení podají stížnost k Ústavnímu soudu. Podobnou cestou se jim totiž již jednou podařilo zrušit vládní nařízení o cukerných kvótách.
Kvóta stanovuje, kolik může závod dodat cukru na český trh. V případě, že ho vyrobí více, musí ho vyvézt do zahraničí. Státní zemědělský a intervenční fond přiděluje kvóty podle toho, kolik žadatelé vyrobili cukru v posledních pěti letech. Cukrovary, které výrobu přerušily, jsou však při tomto způsobu přidělování znevýhodněny.