V kraji přibylo asijských jídelen

Brněnský kraj - V minulých letech spíše exotické výjimky, v poslední době však rostou jako houby po dešti. O čem je řeč? O asijských bistrech a rychlých občerstveních, která nabízejí jídlo v každém větším jihomoravském městě. Jenom v centru Brna za poslední dva roky přibyly čtyři podobné podniky, další vyrostly v Břeclavi, ve Znojmě nebo v Blansku.

Nabídka všech asijských bister a rychlých občerstvení je přitom téměř stejná a podniky se sobě podobají jako vejce vejci. Vyhlášenou asijskou kuchyni připomínají spíše názvy typu Hanoj bistro či Rychlé občerstvení Šanghaj a většinou asijská obsluha. Jídla jsou přitom spíše směsí asijských prvků a typického rychlého občerstvení.

"Bistra nabízí poměrně chutná jídla, které zákazníci dostanou rychle. Hlavní je to, že jsou to jídla levná, je to lákadlo především pro studenty. Jsou to takové levné McDonaldy, moc pozitivní trend v tom ale nevidím, nelíbí se mi to," říká Jaroslav Floder z brněnské pobočky Asociace kuchařů a číšníků.

Zákazníci, kteří si jídlo v těchto bistrech kupují, jsou nicméně většinou spokojeni. "Když se chci rychle najíst a nezaplatit nic navíc, jsou taková bistra ideálním místem. Nemám pocit, že by se tady vařilo nějak hůř než jinde," říká student Radek Kukučka z Brna. "Když to srovnám s tuzemskými bufety, tak asijská bistra jednoznačně vítězí. Mají větší nabídku jídla, navíc mám pocit, že víc stojí o zákazníka než v některých vyhlášených restauracích," míní Klára Fibichrová z Vyškova.

Ani hygienici, kteří provozovny tohoto typu kontrolují, nevidí na prudké expanzi asijských bister nic špatného. "Jsou tam stejné problémy jako u ostatních restaurací, nic mimořádného. Majitelé těchto bister musí dodržet už před otevřením všechny podmínky," říká Ilona Kuříková z brněnské hygienické stanice.

Majitelé bister tvrdí, že zákazníky láká nabídka asijských jídel. "Naše kuchyně je dobrá, lidé u nás jí rádi, máme rychlé služby," říká Xan Van Hung, jenž má na jihu Moravy tři provozovny.

S tvrzením o kvalitě jídel nesouhlasí zástupce Asociace kuchařů Jaroslav Floder. "Čínská kuchyně je nejlepší na světě, je zdravá a musí ji vařit čínský kuchař. To se ale o jídlech z bister říci nedá, ke kvalitě čínské kuchyně mají daleko. Často se dělají na přepáleném tuku, za třicet let, co dělám v hospodě, poznám to, co normální zákazník při návštěvě takového bistra netuší," vysvětluje Floder.

Asijská bistra a rychlá občerstvení nejsou už jenom výsadou Brna, jejich majitelům se daří usazovat se i v centrech okresních měst po celé jižní Moravě. Několik je jich například v Břeclavi, lidé se v nich mohou najíst také v Blansku. V Uherském Hradišti je asijské bistro dokonce na místě téměř kultovním - vystřídalo totiž několik desetiletí lidmi vyhledávanou a oblíbenou Slováckou jídelnu.

"To, že získávají lukrativní místa v centrech měst, potvrzuje, že tato bistra mají své zákazníky a svým majitelům vydělávají," říká ekonom Roman Konečný z poradenské agentury Etis. Podle něho mnohá bistra provozují Vietnamci, kteří na jihu Moravy pracovali v osmdesátých letech v průmyslových podnicích a pak se tu usadili natrvalo. "Velmi pružně reagují na poptávku a především cenami dokážou konkurovat," poznamenává Konečný.

I když asijských bister výrazně přibylo, majitelé ostatních restaurací si zatím z této konkurence hlavu nedělají. "Zatím jsme konkurenci těchto bister vůbec nepoznali, naopak máme asi o pět procent vyšší tržby než v předchozím období," řekl Ivo Jarkuliš z brněnského McDonald's na náměstí Svobody. "Kdo chce jít na pořádné jídlo a být v hezkém prostředí, tak půjde spíš do normální restaurace. Je to sice konkurence, ale zatím nás až tak neohrozila," tvrdí Karel Nikodým, který provozuje na jihu Moravy pět restaurací.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video